Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout houdt de volgende twee weken extra toezicht op het dragen van de gordel en het correct gebruik van kinderzitjes

De gordel is één van de goedkoopste en eenvoudigste manieren om de gevolgen van een verkeersongeval te beperken en om het aantal verkeersslachtoffers te doen afnemen. Daarom doet de politiezone de volgende twee weken extra controles op het dragen van de gordel en het correct gebruik van kinderzitjes. Nog tot het einde van de maand mei zijn er extra acties gepland. Deze controles maken zowel deel uit van het zonale als het nationale verkeersactieplan.

Rol gordel

De belangrijkste rol van de gordel bestaat erin om te beletten dat de inzittenden van een voertuig bij een ongeval tegen de binnenkant van het voertuig of tegen elkaar aan gesmakt worden, maar ook om te voorkomen dat ze uit het voertuig zouden worden geslingerd. Nochtans is het dragen van de gordel in België nog altijd geen reflex. Wat veel weggebruikers niet weten is dat er zonder gordel reeds van vanaf 20 km/u gevaar bestaat om te overlijden bij een ongeval.

Nodig

Uit de cijfers blijkt dat deze campagne nodig is. In ons land draagt 86 procent de gordel als bestuurder of passagier voorin. Achterin is dit cijfer een stuk lager. Onze buurlanden doen het beter. Daar draagt 95 procent van de chauffeurs en passagiers de gordel. Uit de landenvergelijking komt duidelijk naar voren dat het probleem met het dragen van de veiligheidsgordel specifiek is voor België. Wie geen gordel draagt heeft echter vijf keer meer kans om te sterven in een verkeersongeval.

Bedrag boetes

De boetetarieven zijn recent verhoogd. Als je je gordel niet of niet correct draagt, kan je dit 110 euro kosten. Dit bedrag kan oplopen tot 165 euro als het gaat om verplichte gordeldracht en gebruik van kinderzitjes bij kinderen.