Grote delen van de VS en Canada zetten zich schrap voor het koudste winterweer in tientallen jaren. Een sterke wind blaast arctische lucht van aan de Noordpool tot diep in het zuiden. De gevoelstemperatuur in de Mid-West zou hierdoor tot wel 50 graden Celsius onder nul dalen. De autoriteiten raden iedereen aan zoveel mogelijk binnen te blijven.

De voorbije dagen en weken was het al bijzonder koud in delen van de VS en Canada, maar dat was naar verluidt klein bier in het licht van de koudegolf die momenteel vanaf de Noordpool richting het zuiden trekt.

"Het koudste weer in jaren is in aantocht en zal toeslaan van de Mid-West tot aan de Atlantische kust", laat de US National Weather Service weten. Vooral de staten Ohio, South Dakota en Illinois zullen het geweten hebben. Aangesterkt door een ijzige wind zal de gevoelstemperatuur er dalen tot wel 50 graden Celsius onder nul.

De autoriteiten vragen iedereen om zoveel mogelijk binnen te blijven, zowel uit veiligheidsoverwegingen als om de wegen vrij te houden voor sneeuwruimers. In Canada zitten op dit moment tienduizenden mensen zonder stroom op het eiland Newfoundland nadat brand is uitgebroken in een elektriciteitscabine als gevolg van hevige sneeuwval. (vrt/kmi/cnn)