Aanhoudende droogte brengt brandgevaar en gevaar voor vallende takken met zich mee

Door de aanhoudende droogte hebben bomen erg te lijden en drogen zij uit. Hierdoor verliezen heel wat bomen al bladeren, maar bestaat er ook een risico op vallende takken. De takken drogen uit en kunnen uit het niets ineens naar beneden vallen.

Bovendien heeft het Agentschap voor Natuur en Bos de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen opgetrokken naar code rood. Code rood betekent dat het extreem droog en brandgevaarlijk is in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt bij code rood de toegang tot het gebied afgeraden.

Summer drop

In park Tibourschrans ('t Hofke) kwam afgelopen week al een grote tak naar beneden. Die zag er langs buiten volledig gezond uit maar was binnenin helemaal verdroogd. Dit fenomeen heet 'summer drop' en door de lange periode van warm en droog weer is het dit jaar veel erger. Muziekfestival Jour Tibour zal komende zondag om die reden verhuizen naar het Beekpark. De trillingen van muziek en een mensenmassa hebben mogelijk ook nog een bijkomend nadelig effect op de bomen.

Extreme voorzichtigheid geboden

De combinatie van beide risico's, nl. brandgevaar en risico op vallende takken moet iedereen er toe aanzetten om voorzichtig te zijn, gezond verstand te gebruiken en de richtlijnen van de overheid te volgen. Zeker geen vuur maken, geen glazen voorwerpen laten rondslingeren of achterlaten en goed opletten is de boodschap.

Parken toegankelijk, behalve Beekpark van 1 tot en met 6 augustus

De toegang tot bossen en parken blijft mogelijk, maar wordt dus afgeraden. Aan de gemeentelijke bossen en parken zullen de nodige berichten uitgehangen worden om de bezoekers hiervan op de hoogte te brengen. Let wel: het Beekpark in Nijlen-centrum wordt vanaf woensdag 1 augustus tot en met maandag 6 augustus afgesloten voor alle publiek, ter voorbereiding op Jour Tibour. Gelieve hiermee rekening te houden.