U bent hier

F-16's vliegen over Kasterlee voor herdenking crash Stirling bommenwerper WO II

Kasterlee
24.05.2013 - 15.35u
Door: Herman Gezelle

Vrijdagnamiddag om 15 uur  voerden 2  F-16 jachtvliegtuigen een spectaculaire duikvlucht uit boven het herdenkingsmonument aan Vorsel. De familieleden van de omgekomen vliegeniers waren, vergezeld door de burgemeester, bij dit eerbetoon aanwezig.

In de nacht van 13 op 14 mei 1943 werd boven Kasterlee een zware bommenwerper, type Stirling, neergehaald door een Duitse nachtjager. Het vliegtuig brandde uit en de acht bemanningsleden kwamen om. Dit gebeurde langs de weg van Vorsel naar Corsendonk, bij de kapel op de driesprong waar de wegen Vorsel en Grune Weg samenkomen. 70 jaar later wordt daar een monument onthuld van de hand van steenkapper Raymond Baeken.    Minister van Defensie De Crem is ingegaan op de vraag van burgemeester Ward Kennes om de Belgische luchtmacht een eresaluut te laten brengen.

Onthulling herdenkingssteen zaterdag

De herdenkingssteen die bedekt is met de Engelse vlag wordt onthuld op zaterdag 25 mei omstreeks 14 uur. Ere-rechter Jacques Boone die destijds getuige was van de crash brengt zijn ooggetuige verslag. Ook voorzitter van de Heemkundige Kring Herman van Gorp en de burgemeester voeren het woord in het Engels en het Nederlands. Na de traditionele kransneerleggingen blaast Dirk Van Peer The Last Post. Aansluitend zullen historische vliegtuigen van het type SV4-dubbeldekker (Stampe en Vertongen) de plaats nogmaals overvliegen.  Foto's Jo Stoop / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto