Vlaams minister-president Geert Bourgeois is ervan overtuigd dat de Umicore-fabriek in Olen een belangrijke rol zal blijven spelen op de toekomstige ontwikkelingen rond batterijtechnologie in Europa.

Dat zegt Bourgeois in een een reactie op het bericht dat materialengroep Umicore voor zijn nieuwe batterijfabriek opteert voor Polen en niet voor Olen.

"We stellen inderdaad vast dat de massaproductie naar Polen gaat. We kennen de competitiviteitshandicap (loonkost, energiekost ...) die België op dat vlak heeft", erkent Bourgeois.

Umicore Olen krijgt een nieuw onderzoekscentrum bij. De investering is gepland voor eind volgend jaar. In de nieuwe afdeling zal er onderzoek gedaan worden rond innovatie en energie-efficiëntie. De investering levert ook 20 extra jobs op. Bij Umicore in Olen werken op dit moment  1.000 mensen.

Maar Bourgeois wil zich niet blindstaren op het slechte nieuws. Hij ziet ook een 'silver lining' in het feit dat Umicore een nieuw competentiecentrum zal uitbouwen in Olen. Bedoeling is om daar nieuwe productieprocessen te ontwikkelen en operatoren en technici op te leiden.

Bourgeois: "Dat is zeer positief voor Vlaanderen, want het bevestigt en versterkt onze O&O-toppositie binnen Europa en speelt meteen in op de 'European Battery Alliance', het initiatief van de Europese Commissie om een innovatief, duurzaam en competitief batterij-ecosysteem in Europa te ontwikkelen."

"Ik ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst is voor batterijmaterialen in Europa, en dat onze fabriek in Olen daarin een cruciale rol zal spelen", aldus nog Bourgeois. (belga)

Foto's archief Nnieuws - Guy Verellen.