Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Facebook lanceert nieuwe zoekfunctie

Facebook heeft dinsdag 'Graph Search' gelanceerd, een zoekfunctie waarmee Facebook-gebruikers beter moeten kunnen zoeken naar informatie uit contacten op de sociale netwerksite.

Dat heeft de directeur van de sociale netwerksite, Mark Zuckerberg, dinsdag meegedeeld. Er werd door media reikhalzend uitgekeken naar de ‘geheimzinnige persbijeenkomst’ die Facebook had belegd.

Met Graph Search zullen gebruikers kunnen zoeken naar informatie, gerelateerd aan vriendennetwerken. De tool dient met andere woorden niet om een klassieke zoekopdracht via het internet te doen.

Zoeken via zoekmachines is ontworpen om via een bepaalde groep woorden, bijvoorbeeld 'klassieke muziek', de beste zoekresultaten te vinden.

Met Graph Search combineer je korte zinnen, bijvoorbeeld 'My friends in New York who like Jay-Z' om personen, plaatsen, foto's of andere content te vinden die op Facebook zijn gedeeld door gelijkgezinden.

De zoekresultaten worden niet gefilterd op het beste resultaat, zoals in een zoekmachine als Google, maar op de mening van Facebook-vrienden over het gezochte onderwerp.

Privacy

Volgens Zuckerberg is rekening gehouden met de privacy van Facebook-gebruikers. De nieuwe zoekfunctie laat alleen datgene zien dat al toegankelijk was op Facebook. Met de nieuwe tool moeten nog meer gebruikers, maar ook adverteerders, overtuigd worden toe te treden tot de sociale netwerksite.

Voorlopig bevindt de nieuwe tool zich nog in een vroeg stadium. Momenteel is de applicatie enkel beschikbaar in het Engels. De komende maanden wordt de nieuwe toepassing uitgebreid. Volgens Zuckerberg werd jarenlang gewerkt aan de nieuwe zoekfunctie.

Met de onthulling komt nu een einde aan de geruchtenmolen van de laatste weken. Zo werd erover gespeculeerd dat Facebook met een eigen mobiele telefoon of met een messenger-dienst voor iPads op de proppen zou komen.
 

Deel dit artikel