De sociaalnetwerksite Facebook verwerkt heimelijk de persoonsgegevens van zowel haar leden, gebruikers als iedere internetgebruiker die in contact komt met producten en diensten van het netwerk, zonder daarvoor toestemming te vragen. Dat stelt de Privacycommissie, die een eerste principiële aanbeveling aannam over Facebook.

In die aanbeveling staat dat de Belgische Privacycommissie bevoegd is en dat het Belgische recht ook op Facebook van toepassing is. "Het wordt buigen of barsten", waarschuwt de Privacycommissie.

Naar aanleiding van de nieuwe, wereldwijde gebruiksvoorwaarden stelde een aantal Europese privacycommissies vragen aan Facebook. "Het bedrijf was bijzonder karig met precieze antwoorden en weigerde ook in te gaan op de vraag om de toepassing uit te stellen", aldus de Privacycommissie.

Het netwerk aanvaardde niet dat het gebonden is aan de nationale privacywetgeving van België, Nederland en Duitsland, klinkt het nog. Facebook aanvaardt enkel toezicht door de Ierse commissie. (vrt)