De onderzoekseenheid ICRI/CIR van de rechtsfaculteit van de KU Leuven heeft vastgesteld dat de privacyvoorwaarden van Facebook op verschillende punten in strijd zijn met de Europese regelgeving. De bevindingen van het ICRI/CIR, dat zich op vraag van de Belgische Privacycommissie over het thema boog, maken deel uit van de verdere besprekingen van een Europese werkgroep, die deze week samenkomt.

Het was staatssecretaris voor Privacy, Bart Tommelein (Open VLD), die de aanzet gaf voor het onderzoek naar de privacyvoorwaarden van Facebook.

Het ICRI/CIR stelt vast dat gebruikers niet "vrijelijk" akkoord gaan met Facebooks gegevensbeleid en dat ze niet voldoende geïnformeerd worden door de socialenetwerksite. Samenvattend komt het erop neer dat Facebook "onredelijke contractvoorwaarden" hanteert.


"Strookt niet met Europese regelgeving"

Volgens de onderzoekseenheid strookt de manier waarop gebruikersgegevens worden gehanteerd voor reclamedoeleinden niet met de Europese regelgeving. Zo zouden de mogelijkheden om zich uit te schrijven voor het reclamesysteem niet voldoen.

Uitschrijven voor de zogenaamde "Sponsored stories" gaat zelfs niet, net zomin als Facebook te verbieden locatiegegevens te verzamelen. Dat het bedrijf bovendien niet communiceert over de manier waarop gegevens van gebruikers worden gebruikt voor commerciële communicatie, is nog een struikelblok.

Daarnaast is het onduidelijk wat de praktijk van Facebook om gegevens van gebruikers te verzamelen via websites van derden, dochterbedrijven Whatsapp en Instagram en mobiele applicaties tot gevolg heeft. Hierdoor kan Facebook immers over een steeds gedetailleerder profiel van haar gebruikers beschikken.


Europese werkgroep komt morgen en donderdag bijeen

De bevindingen van het ICRI/CIR werden gedeeld binnen de Europese werkgroep waarin naast België ook Duitsland en Nederland zetelen. De werkgroep komt morgen en donderdag samen. "Zij zullen een inbreukenlijst en een strategisch plan opstellen waarmee de gesprekken met Facebook kunnen worden aangevat", zegt Margot Neyskens, woordvoerster van Tommelein.

Vorige woensdag had Tommelein nog een onderhoud met Facebook over de gebruiksvoorwaarden van de sociaalnetwerksite. Daaruit bleek dat Facebook bereid was om de Belgische wet na te leven. (vrt)