Facebook was vanmorgen wereldwijd zo'n drie kwartier lang onbereikbaar. In een reactie laat de sociaalnetwerksite weten dat de storing het gevolg was van een fout van hun eigen ingenieurs. Het gaat dus niet om een cyberaanval, zoals werd gespeculeerd.

"Eerder vandaag hadden veel mensen problemen om Facebook en Instagram te kunnen gebruiken", zegt een woordvoerder van Facebook aan de BBC. "Dit was niet het gevolg van een aanval van buitenaf maar gebeurde nadat we een verandering hadden doorgevoerd die onze configuratiesystemen heeft beïnvloed."

"We hebben snel een oplossing gezocht voor het probleem, en beide diensten (Facebook en Instagram, red.) werken opnieuw voor 100 procent voor iedereen", besluit de woordvoerder. Het defect was wereldwijd. Iets na 8 uur waren de sites opnieuw beschikbaar. Ook de datingapp Tinder, die samenhangt met Facebook, was vanmorgen offline.

Het hackerscollectief Lizard Squad had op Twitter laten uitschijnen dat zij verantwoordelijk waren voor de problemen bij Facebook, maar de sociaalnetwerksite ontkent die berichten dus. Lizard Squad wordt onder meer verantwoordelijk geacht voor cyberaanvallen bij Playstation en Xbox Live eind vorig jaar. (vrt/fb)