Op 30 november bundelen kunsten- en cultuurorganisaties de krachten voor Fair Saturday. Op die dag vieren ze hun sociale inzet en zetten ze hun werking in het teken van een goed doel.

Daarmee halen ze Fair Saturday voor het eerst naar Vlaanderen en Brussel.
Fair Saturday is een wereldwijde beweging die een verbindende sociale impact genereert op elke laatste zaterdag van november, dit jaar op 30 november.

Kunstenaars en cultuurorganisaties van over de hele wereld zetten hun werking dan in het teken van een goed doel naar keuze. Daarmee geven ze een positief antwoord op Black Friday, de dag ervoor.

Primeur voor Vlaanderen en Brussel

Dit jaar halen kunst- en cultuurorganisaties Fair Saturday voor het eerst naar Vlaanderen en Brussel. Dat gebeurt op initiatief van Overleg Kunstenorganisaties (oKo) en de Vereniging Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra (VVC).

Hun leden, kunstenorganisaties en cultuur- en gemeenschapscentra uit Vlaanderen en Brussel, nemen vol overtuiging deel aan het globale initiatief. "Kunst is natuurlijk onze core business", zegt Leen Laconte, directeur van oKo.

"Kunst ontroert en beroert, is kritisch, mooi en verbeeldingsvol en verbindt. Kunst helpt de samenleving vooruit. Die sociale impact zetten we in de verf op Fair Saturday."

Leen Vanderschueren, coördinator VVC: "Fair Saturday resoneert helemaal met de visie die de Vlaamse en Brusselse cultuur- en gemeenschapscentra voor zichzelf zien weggelegd. Deze open huizen inspireren dagelijks door in te zetten op de meest uiteenlopende vormen van cultuurbeleving, participatie en community-building. Een perfect match dus, - en dat blijkt al uit de enthousiaste reacties."

Meer dan 100.000 deelnemers

Fair Saturday ontstond in 2014 als een lokaal initiatief in Spanje. Sindsdien kent het navolging over;de hele wereld. Intussen heeft Fair Saturday een bereik van meer dan 100.000 deelnemers in meer dan honderd steden, met een opbrengst van zo'n 189.000 euro voor sociale doelen.

Welke Vlaamse en Brusselse organisaties meewerken aan Fair Saturday 2019, welke initiatieven ze organiseren en welke goede doelen ze daarmee steunen, maken oKo en VVC binnenkort bekend.