Herinnert u zich nog de inhuldiging van het monument voor de gecrashte bommenwerper in de Verkensstraat in Hallaar? In de nacht van 11-12 mei 1944 stortte een Britse Lancaster van het 103 Squad. neer op de wijken van de gemeente Hallaar.

Na heel wat research kon deze gebeurtenis worden gereconstrueerd en konden  nabestaanden van de verongelukte crew worden teruggevonden. Ter nagedachtenis van de verongelukte Brits-Canadese crew heeft het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg in samenwerking met de Koninklijke Groepering Reserveofficieren Mechelen en de Heemkundige Kring Die Swane op 8 november 2009 een herdenkingsmonument ingehuldigd, en dit in aanwezigheid van familieleden van de Brits-Canadese bemanningsleden.

 

Mevrouw Geraldine Bradford, zus van bemanningslid Sgt. Kenneth Mark Martin (air gunner), kon er in 2009 niet bijzijn, maar is op 23 en 24 april met haar neef in Heist-op-den-Berg om het monument te bezoeken. Steven Volckaerts, inspirator voor het monument en bezieler van de tentoonstelling errond, vangt de familie op.

 

Op dinsdag 24 april om 12 uur komen de familie Bradford, Steven Volckaerts, burgemeester Luc Vleugels, schepen Jef Marien en Gaston Van den Broeck (vertegenwoordiger voor Heemkring Die Swane en mede kracht achter de festiviteiten in 2009) samen aan het monument voor de gecrashte bommenwerper in de Verkensstraat in Hallaar. Een bloemstuk wordt neergelegd ter herdenking van de overleden bemanningsleden.