Het gerucht deed al een tijdje de ronde, maar sinds gisteren is het ook officieel. De familie Rastelli is de nieuwe eigenaar van het uitgebrande Gildenhuis op de Grote Markt in Herentals. Het pand zal wellicht gebruikt worden om onder andere de hotelaccommodatie van de nieuwe eigenaars uit te breiden.

De vorige eigenaars van het Gildenhuis, de vzw Christelijke Sociale Werken en de vzw Parochiale Werken Herentals, kozen niet voor een verkoop van het gebouw op zich, maar ze hebben hun aandelen verkocht. De koper treedt dus in de plaats van het vorige bestuur en kan de vennootschap voortzetten, al dan niet met een ander doel.

Over het bedrag dat daarvoor is betaald, lekte nog niets uit. Op zich is dat bedrag ook geen correcte waardemeter omdat de twee vzw's nog gelden in kas hadden. Onder meer een bedrag dat na de verwoestende brand door de verzekeringsmaatschappijen werd uitgekeerd.

November 2015 : brand

Voor Herentals is de overeenkomst een goede zaak. De verwoestende brand in het Gildenhuis dateert al van 29 november 2015. Sindsdien staat het pand, pal in het centrum van de stad te verkommeren.

Het is een echte kankerplek op de Grote Markt. De ramen staan er nog steeds open. Passanten kijken zo op de zwartgeblakerde meubels in de zaak. Met hekwerken getooid in kleurrijke spandoeken is tevergeefs geprobeerd om het uitzicht wat op te vrolijken.

De aanslepende situatie in het gehavende gebouw zorgde de voorbije jaren ook voor vochtproblemen bij de buren. Dat was onder meer het geval bij dagbladhandel Haest in de Zandstraat, maar ook in de hotelkamers van De Zalm op de Grote Markt.

Aantrekkelijk

"Ik wist dat een overeenkomst over het Gildehuis in de maak was", reageert burgemeester Jan Bertels (sp.a). "We kijken nu uit naar de concrete plannen. Frank heeft me beloofd dat hij de benedenverdieping een aantrekkelijke bestemming zou geven. En dat is uiteraard wat ook wij op die locatie het liefst zouden hebben. Wat het precies gaat worden, is nog niet bekend."

Frank Rastelli zelf wenste gisteren nog niet in zijn kaarten te laten kijken over de toekomst van het gebouw. Het Gildenhuis sluit naadloos aan bij het restaurant en het hotel De Zalm die familie Rastelli al decennialang uitbaten.

Met de aankoop van het Gildenhuis zou het aantal hotelkamers gevoelig uitgebreid kunnen worden.

Met het verwerven van het Gildenhuis breidt de familie Rastelli haar impe­rium op de Herentals Grote Markt nog wat uit. Naast in café, hotel en restaurant De Zalm zwaait Frank Rastelli ook de plak in het tot hotel omgebouwde klooster De Karmel op de Grote Markt.

Op de Lichtaartseweg schrijft de zakenman ook aan een nieuw verhaal voor de voormalige herberg De Kluis.

Foto's en beelden archief Nnieuws / Johan Temmerman/ Wim Gys.

Bron GVA - 24/08/18 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.

Update :

Hotel De Zalm wordt uitgebreid tot 60 kamers. "We gaan het Gildenhuis zo snel als mogelijk tegen de grond slaan en heropbouwen als hotel, met op het gelijkvloers een horecazaak", zegt Frank Rastelli van de nv Circus Rastelli, die zopas eigenaar werd van het pand en de vennootschap errond.

Ook de keuken van restaurant Au Bain Marie verhuist naar de nieuwe locatie.

Rastelli hoopt zo vlug mogelijk over een bouwvergunning te beschikken. Het architectenbureau Arat is intussen al bezig met de plannen.