U bent hier

Familiebedrijf Van Ende & Roxy wint LON-award Kempen West

Herentals | Kempen regio
09.05.2018 - 14.53u
Door: Herman Gezelle

De industriële wasserij Van Ende & Roxy uit de Lierseweg Herentals mag zich uitroepen tot de winnaar van de LON-award Voka Kempen West. Het familiebedrijf legt de nadruk op innoveren en duurzaam ondernemen en daarmee scoren ze bij de jury.

Elk jaar kiest het Lokaal Ondernemers Netwerk (LON) in zijn regio een winnaar. Het bedrijf is meteen ook genomineerd voor de Prijs Ondernemen in juni, zeg maar de Oscaruitreiking van het bedrijfsleven.

Voor LON Kempen West is de keuze gevallen op Van Ende & Roxy. Het is één van de grotere industriële wasserijen in Vlaanderen. Ze leggen zich toe op het wassen, drogen en strijken van werkkledij, zoals overalls. Het bedrijf levert per uur gemiddeld 3.000 kilo proper wasgoed af. Grote bedrijven zijn er klant: BASF, Procter & Gamble, Duracel en Esso.

Bij de wasserij werken 82 vaste medewerkers.

Jo Van Ende (52) heeft het bedrijf uitgebouwd tot wat het nu is. Rob Van Ende – de vierde generatie – draait al volop mee in de onderneming.

Investering van 400.000 euro

"Zo'n prijs winnen voelt natuurlijk goed. Het is een erkenning voor de visie en aanpak die we nu al jaren hanteren. We willen ook blijven groeien. Daarom plannen we in juni nog een investering voor een extra stoomtunnel en afwerkingsmachine. Een investering van zo'n 400.000 euro", zegt zaakvoerder Jo Van Ende.

"Voor de Prijs Ondernemen ligt dit jaar de focus op familiebedrijven. Het zijn ondernemingen die al jaren onafgebroken bijdragen aan de economie in de regio Kempen en Mechelen. Het zijn stuk voor stuk vaste waarden, bedrijven die op en top ondernemerschap uitstralen. Het zijn ook familiebedrijven die slim weten in te spelen op de snel veranderende economische markt", zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

"Om aanspraak te maken op de Prijs Ondernemen moeten kandidaat-bedrijven financieel gezond zijn. Van innovatie maken ze hun speerpunt en de onderneming heeft ook internationale ambities en realisaties. Duurzaam ondernemen zit ook in hun dna."

82 procent water recycleren

Bij Van Ende & Roxy vertaalt zich dat in het hergebruiken van water. De wasserij heeft veel water nodig. "We recycleren nu al 82 procent van al het water dat we nodig hebben. Daar willen we zeker op blijven inzetten", aldus Van Ende.

De wasserij is vorig jaar gestart met een leerwerkplek, in samenwerking met vzw De Ploeg. Werkzoekenden met een arbeidsbeperking krijgen de mogelijkheid om te werken in het bedrijf. Van Ende & Roxy wil als werkgever die sociale rol blijven opnemen.

Van Ende & Roxy maakt nu kans op het winnen van de Prijs Ondernemen, op 15 juni. Al vier kandidaten zijn bekend: Vanhout.pro, Stoffels Tomaten, Smet Group en Van Ende & Roxy.

Foto: Frederick Jonckheere (voorzitter LON Kempen West) overhandigt LON-award aan Jo Van Ende (zaakvoerder Van Ende & Roxy).

(pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto