Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Familiegroep dementie regio Herentals viert 10-jarig bestaan @ De Kapel

Op 14 oktober viert familiegroep dementie regio Herentals haar tienjarig bestaan. “Zorgen voor een persoon met dementie is zwaar werk”, weet Lieve Pelgrims, voorzitter van de familiegroep en zelf mantelzorger. “Daarom vieren we onze verjaardag met een ontspannende namiddag.”

Voor de gelegenheid verwelkomt familiegroep dementie regio Herentals, onderdeel van Alzheimer Liga Vlaanderen vzw, mensen met dementie, hun naasten, mantelzorgers en sympathisanten in De Kapel in de Wolstraat 27 Herentals voor een hapje, een drankje en een aangepaste activiteit.

10 jaar lief en leed delen

Al tien jaar organiseert deze familiegroep bijeenkomsten waar lotgenoten een veilige omgeving vinden om tips en ervaringen te delen. “En om te ventileren”, licht Lieve toe. “Om je frustraties te uiten, zonder je zorgen te maken over onbegrip van anderen. En vooral: zonder het risico de persoon met dementie te kwetsen.”

De grootste uitdaging van de familiegroep vandaag? Vrijwilligers vinden. “Veel van onze kernleden worden een dagje ouder en zetten een stap opzij. Wie zich geroepen voelt om ons team te versterken, mag zich zeker melden”, roept Lieve op. “Samen maken we het verschil voor mensen met dementie en hun naasten.”

Stop (jong)dementie niet in de doofpot

Toen voormalig voorzitter Dany Vrydag tien jaar geleden de familiegroep op poten zette, was het taboe rond dementie nog veel groter, herinnert Lieve zich. “Mensen met dementie hebben vaak geen ziekte-inzicht en kunnen hun ziekte goed camoufleren. De naasten zijn dus vaak de eersten om symptomen op te merken, nog voor de huisarts problemen opmerkt. Dat dementie vandaag aan bod komt in de media is een goede zaak. Dat zorgt voor bewustwording.”

Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, spreekt de familiegroep verschillende kanalen aan. “We hebben de afgelopen jaren sterk ingezet op ons groeiende netwerk,” zegt Lieve. “We werken geregeld samen met het dienstencentrum ‘t Convent, de bibliotheek, de vier Herentals woonzorgcentra en het Huis van de Mens. Via lezingen, toneelstukken en films hopen we nog meer bewustwording te creëren. En lotgenoten steun te bieden, natuurlijk.”

Herentals is een dementievriendelijke gemeente

Meer en meer gemeenten zijn vandaag dementievriendelijk. Hun doel? Mensen met dementie en hun mantelzorgers laten meetellen in de samenleving. Door bijvoorbeeld toegankelijke dagverzorging te voorzien, en organisaties zoals de familiegroep te ondersteunen.

“Herentals was een van de eerste gemeenten die zich dementievriendelijk mocht noemen,” vertelt Lieve trots. “Een verwezenlijking van de werkgroep waar ook wij deel van uitmaken.”

Over Alzheimer Liga Vlaanderen vzw
Binnen de Vlaamse Gemeenschap organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen familiegroepen dementie en andere activiteiten. In familiegroepen kunnen naasten van mensen met dementie ervaringen uitwisselen. De Liga werkt ook rond algemene bewustwording van de mogelijkheden en de beperkingen rond dementie. Ten slotte bevorderen ze ook wetenschappelijk onderzoek.

Contact

Lieve Pelgrims

Voorzitter familiegroep dementie regio Herentals

Herentals@alzheimerligavlaanderen.be

Wolstraat 27, Herentals, België

Deel dit artikel