Fanfareorkest Brass-aux-Saxes uit Westerlo is geselecteerd om ons te land te vertegenwoordigen tijdens het 18e Wereld Muziek Concours in het Nederlandse Kerkrade op 23 juli. Voor het 50-koppige orkest o.l.v. Jan Van Hove is het de 5e deelname aan deze wedstrijd die bekend staat als de 'Olympische Spelen voor blaasorkesten'.

In 2005 behaalde het de derde plaats en in 2009 bracht het de titel van wereldkampioen mee naar Westerlo. Ook dit jaar behoort Brass-aux-Saxes tot de favorieten, al zal een podiumplaats niet vanzelfsprekend zijn. De concurrentie is immers bikkelhard met maar liefst 13 andere toporkesten die deelnemen in de eerste divisie.

Speciaal voor het wereldkampioenschap bestelden de Westelnaren een nieuw muziekwerk bij de gerenommeerde Britse componist Philip Sparke. Sparke schreef de compositie op het lijf van het orkest en hield rekening met de wensen van de dirigent en de voorzitter.

Op 23 juli zal Brass-aux-Saxes dit werk zijn internationale première geven voor enkele duizenden toeschouwers in de Kerkrader Rodahal. Hopelijk weet de internationale jury de Kempense prestatie te waarderen met een mooie score. (pp)