Nooit gezien. Het Internationaal Olympisch Comité bespaart Rusland een volledige uitsluiting van de Spelen. Wel mogen sportfederaties elk voor zich beslissen of de Russen welkom zijn.

Het Wereldantidopingagentschap WADA onthulde vorige week een onthutsend rapport over het dopinggebruik in Rusland. Positieve tests werden in een door de staat gesteund systeem weggemoffeld. En met de hulp van de geheime dienst werden op de Winterspelen in Sotsji zelfs positieve stalen in het dopinglab verwisseld.

Maar tot een algemene uitsluiting komt het niet. Het IOC besliste dat de internationale sportfederaties het elk voor zich moeten uitmaken. Zij mogen criteria opstellen waaraan de Russen moeten voldoen om naar Rio te mogen.

De Internationale Atletiekfederatie IAAF zorgde daar alvast voor een precedent, want daar waren Russische atleten, op 2 na, al niet welkom. Het is dus nog afwachten hoe de andere bonden nog kunnen en willen maatregelen treffen. Want de Spelen zijn er al over minder dan 2 weken. (vrt)