De Franse farmareus Sanofi wint de 5e trofee voor de Foreing Investment of the Year. Dat heeft exportagentschap Flanders Investment & Trade dinsdag bekendgemaakt in de Gentse Ghelamco Arena.

Sanofi pompte vorig jaar 300 miljoen euro in zijn biotechfabriek in Geel aan de Cipalstraat 8. Naast 100 nieuwe medewerkers werd 8.000 vierkante meter extra productieruimte bijgebouwd voor de vervaardiging van zogeheten 'monoklonale antilichamen'.

Die worden op hun beurt gebruikt als een actief ingrediënt in de nieuwste generatie biologische medicijnen. "De voorbije 15 jaar werd hier ruim 900 miljoen geïnvesteerd", zegt Gunther Pauwels, General Manager van de Sanofi-site in Geel. "Ook na deze investeringsronde is er nog ruimte voor uitbreiding."

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade, wijst erop dat de trofee voor Foreign Investment of the Year een blijk van erkenning en waardering is voor hun engagement in Vlaanderen.

"Buitenlandse investeringen zijn een belangrijke motor van onze economie", zegt Tillekaerts. "Niet alleen creëren ze extra werkgelegenheid, ze trekken op hun beurt vaak ook andere buitenlandse investeerders over de streep."

Volgens Flanders Investment & Trade investeerden buitenlandse bedrijven vorig jaar nog 1,87 miljard euro in Vlaanderen: goed voor 198 nieuwe projecten en 4.260 extra jobs.

Verder sleept het Duitse chemiebedrijf BASF de Lifetime Achievement Trophy in de wacht, omwille van zijn vijf decennia lange aanwezigheid in de Antwerpse haven. Drie investeringsgolven later werken er 3.100 mensen. Tillekaerts wijst erop dat het chemiebedrijf van strategisch belang is voor de verdere uitbouw van Antwerpen als grootste chemiecluster in Europa.  (belga)