Het voedselagentschap FAVV bevestigt in een persbericht dat er in het geval van Vanlommel Olen "geen aanwijzingen waren voor een intentionele fraude". Eerder had ook dat bedrijf al verklaard dat door een menselijke fout vervallen vlees was meegestuurd naar Kosovo.  Vanmorgen kwam de zaakvoerder zich verdedigen in 'De Zevende Dag' op VRT.

De Kosovaarse autoriteiten onderschepten in de zomer vorig jaar een lading diepgevroren vlees afkomstig van slachthuis Vanlommel in Olen. Van een deel van het vlees was de houdbaarheidsdatum overschreden.

Het bedrijf legde zaterdag uit dat het vervallen vlees per ongeluk was meegestuurd.

Het FAVV zegt nu dat na de melding van de Kosovaarse overheden onmiddellijk een grondig onderzoek is gevoerd. "Uit dit onderzoek kon geconcludeerd worden dat er voor die zending geen aanwijzingen waren voor een intentionele fraude maar dat er inderdaad sprake was van een menselijke fout", zegt het voedselagentschap zondag.

Er werd een proces-verbaal opgemaakt volgens de gebruikelijke procedure. Volgens het FAVV werd dat proces-verbaal aan het parket overgemaakt op 30 november 2017 voor verder gevolg. Het parket verklaarde nochtans zondag dat het pas in januari werd ingelicht.

Het FAVV bevestigt dat het pv inderdaad werd overgemaakt op 30 januari, maar was dat dus al de tweede keer. Volgens het voedselagentschap had het parket zelf gevraagd om het pv nogmaals over te maken. (belga)