Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

FAVV : 'Vogelgriep in Minderhout, alarmfase 50 pluimveebedrijven geblokkeerd'

Kippen

In Minderhout is er vandaag een nieuwe uitbraak van de gevaarlijke type H5 vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een ontzettend besmettelijke variant. Door die uitbraak moeten minstens 50 pluimveebedrijven in de regio Kempen alle transport stopzetten en vermijden dat hun vogels met andere dieren in contact komen.

'Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het pluimvee en de vogels die nog aanwezig waren geruimd', klinkt het bij het FAVV. 'Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. Deze liggen deels in Nederland waar ook ernstig alarm is gegeven.

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Het FAVV herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus meer en meer aan het circuleren is onder wilde vogels. Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels is sinds half september zeer hoog. Daardoor is het risico groot dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, door contact met wilde vogels.

Het FAVV verwacht een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels.

Ook particulieren moeten hun pluimvee ophokken en een inventaris maken.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.' (favv)

Kippen

Deel dit artikel