Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) waarschuwt voor geitenkaasjes van het type "crottin de chavignol". In enkele loten van die Franse geitenkaas op basis van rauwe melk is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie gevonden die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. De kazen worden in ons land in verscheidene supermarkten en bij kleine kaashandelaars verkocht.

"We zijn door het Europees Waarschuwingssysteem op de hoogte gebracht en gevraagd om de consumenten te verwittigen dat ze dit product niet meer mogen consumeren", zegt Lieve Busschots van het FAVV. "Het eten van de kaas kan maag-darmstoornissen veroorzaken. Wie bloedige diarree krijgt na het eten van de kaas raadpleegt best zijn huisarts."

In extreme gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van de kaas. De kaas wordt onder meer verdeeld door Carrefour, Delhaize en Cora. Wie de kaas al heeft gekocht, kan hem altijd terugbrengen naar de winkel.

De besmette kaas zit in een verpakking van twee maal 60 gram en is afkomstig van de melkerij H. Triballat uit Rians (Cher) Frankrijk. (favv)