Vandaag lanceert Febelfin, de koepelorganisatie van de banksector, de campagne '#InclusionInFinance' en richt zich tot alle medewerkers van de sector, op alle niveaus.
De sector wil hiermee een duidelijk signaal geven dat iedereen - ongeacht afkomst, gender, geaardheid, leeftijd, persoonlijkheid of beperking – gewenst en gewaardeerd wordt.
Febelfin ontwikkelde 25 tools die kunnen worden ingezet om inclusie op de werkvloer aan te moedigen. Want een inclusieve en diverse werkvloer is een win-win voor zowel werknemers als werkgevers en beantwoordt volledig aan de maatschappelijke noden van een samenleving in verandering.
De banksector is zich hier ten volle van bewust en wil dit met de lancering van #InclusionInFinance extra benadrukken.
Waarom inclusie?
In 2020 stelde de banksector 44.000 mensen te werk. 44.000 mensen die elke dag het beste van zichzelf geven om de sector vooruit te laten gaan en af te stemmen op de steeds veranderende wensen en noden van de samenleving.
Zij verdienen het om te werken in een omgeving die hen respecteert om wie ze zijn.
Maar wat betekent inclusie dan concreet? Het betekent onbezorgd uitkomen voor wie je bent en voelen dat je gewaardeerd wordt. En hoe inclusiever de werkvloer, hoe meer ruimte voor diversiteit.
Dat brengt ons bij het uiteindelijke doel van de sector: een afspiegeling zijn van de maatschappij.
Die afspiegeling is in de eerste plaats nodig voor de kwaliteit van het bestuur, de besluitvorming en de dienstverlening van de sector. Diversiteit heeft een positieve invloed op de mate van innovatie en creativiteit.
Ook het diverse klantenbestand vraagt om een diverse sector, en niet alleen voor het rechtstreekse contact met de eindklant, maar ook aan de top en alle niveaus ertussen. Op die manier houdt de sector de vinger aan de pols met wat er leeft en speelt ze in op de noodzakelijke voorwaarde voor een vertrouwensband met de klant: herkenbaarheid.
25 tools om zelf aan de slag te gaan
Over diversiteit en inclusie is al veel geschreven, maar toch blijven sommige clichés en taboes overeind.
Daar wil deze campagne iets aan doen: op een humoristische manier introduceert #InclusionInFinance enkele gewaagde stellingen die aanzetten tot nadenken en dat rond vier thema's: onbewuste vooroordelen, inclusieve werkcultuur, inclusief leiderschap en omgaan met microagressies.
Twee bekende Belgen zetten mee hun schouders achter dit initiatief: William Boeva en Bwanga Pilipili gooien hun talenten in de strijd voor een nog sterkere en zichtbaardere boodschap.
Kijk en geniet mee op www.inclusioninfinance.be en ontdek het gratis e-book met 25 praktische tools, gaande van checklists, spelletjes, teambuildings tot training- en infosessies , waarmee je direct aan de slag kan.
Want deze campagne wil verder gaan dan enkel sensibiliseren en een boodschap de wereld insturen; ze wil in de eerste plaats concrete, positieve verandering brengen op de werkvloer. Je leest er alles over in het e-book en de tools zijn beschikbaar in 3 talen.
Inclusive Panels
Eén van de tools zetten we graag in de kijker omwille van het grote belang ervan in de ganse bedrijfswereld: het Charter over Inclusive Panels en de bijhorende website www.inclusivepanels.be.
Het is een initiatief dat vorig jaar het licht zag, dankzij de inspanningen van Febelfin, Women in Finance, Women on Board, DMAB-leden (Diversity Managers Association of Belgium) en genderexperten uit het noorden en het zuiden van het land. Zij verenigden zich in een werkgroep om het belang van genderdiversiteit, maar ook van een mix aan leeftijden en achtergronden, in allerlei panels te benadrukken.
Expertise vind je overal, maar de zichtbaarheid laat meer dan vaak te wensen over. Het Charter beschrijft het engagement om systematisch een mix aan experten uit te nodigen voor panels of toespraken om zo de boodschap te verspreiden: wie je ook bent, je hoort erbij. De website www.inclusivepanels.be kan daarbij helpen.
Inclusie rendeert
Febelfin hoopt dat dit initiatief een inspiratiebron kan zijn voor al wie positief in het leven en op de werkvloer staat.
Karel Baert, CEO Febelfin: "De banksector wil een voorbeeld zijn voor een inclusieve en diverse manier van nadenken, besturen en beslissen. Iedereen, zowel de sector als de samenleving, heeft er baat bij want inclusie en diversiteit, dat rendeert.
Dat is de boodschap die de financiële sector wil brengen, niet alleen naar zijn eigen medewerkers maar naar de samenleving als geheel."
Melikan Kuçam, het voormalige Mechelse N-VA-gemeenteraadslid, is ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en passieve omkoping. In beroep krijgt hij wel strafvermindering: 5 jaar effectief in plaats van 8 jaar. De geldboete die hij moet betalen wordt ook verlaagd: van 696.000 euro naar 48.000 euro.
VanRoey.be en Fortino Capital Partners (“Fortino”) kondigen vandaag aan dat investeringsbedrijf Fortino een belang heeft genomen in VanRoey.be.
Het management heeft in Fortino de partij gevonden om de groeiambities kracht bij te zetten en samen VanRoey.be verder uit te bouwen, steeds met de focus op kwalitatieve dienstverlening en klantentevredenheid.
Nog maar een jaar geleden opende de fietsbieb Nijlen de deuren in het Buurtpunt in de Kerkeblokken. En nu al gaat de fietsbieb het 100e kinderfietsje uitlenen.
Ongetwijfeld gaan er deze zomer nog heel wat kinderen het met een blij gezicht 'aftrappen' daar. Over de zomer gesproken, dan zit de fietsbieb even in de Goezo! school, 50 meter verderop in Kerkeblokken.
Een gespecialiseerde firma voert in de week van 5 juli bijkomende bodemonderzoeken uit op de locatie van het toekomstige bergbezinkingsbekken langs de Gompelbaan Mol.
Dit onderzoek geeft verder uitsluitsel over het al dan niet aanwezig zijn van asbest in de ondergrond. Het onderzoek gebeurt met specifieke veiligheidsmaatregelen. Voor omwonenden en passanten is er geen enkel risico.
Expertnetwerk Modem ontwikkelde laagdrempelige website met mogelijke oplossingen wanneer je plots niet meer kan prate.n
Daar lig je dan in het ziekenhuis met een tube in je keel en plots kan je niet meer spreken, niet meer zeggen wat je nodig hebt. Het overkwam veel patiënten de afgelopen jaren op de afdeling intensieve zorgen.
Modem, het expertnetwerk voor ondersteunende technologie aan de Thomas More hogeschool, ontwikkelde een gratis website om dat probleem op te lossen: ikkannietpraten.be.
In Ranst is een 26-jarige man uit Lier om het leven gekomen toen hij ging zwemmen in het Netekanaal aan 'Emblem-beach'. Dat zegt de lokale politie van de zone ZaRa.
De man was vanop een brug in het water gesprongen, maar kwam niet meer boven. Na een zoektocht van enkele uren werd zijn lichaam gevonden.
Zwemmen is er eigenlijk verboden, maar het wordt er meestal wel gedoogd. (VRTNWS) Foto NNieuws.
Op verschillende plaatsen in het land hebben boze boeren actie gevoerd tegen het stikstofakkoord.
Net als in Nederland is het ongenoegen bij de landbouwers en veetelers groot. Het protest verliep sereen.
Tot rellen zoals bij onze noorderburen is het niet gekomen. Tientallen boeren trokken met hun tractoren naar Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V), die luisterde naar hun grieven. (VRTNWS)
Het sportcentrum in Vorselaar heeft een divers en uitgebreid aanbod. Sporten is gezond en we willen onze inwoners zoveel mogelijk motiveren. Daarom wordt er ingespeeld op nieuwe tendensen.
In de maanden mei en juni maakten 30 inburgeraars kennis met Mol dankzij het project 'Ken je gemeente'.
Ze kregen een rondleiding langs zwembad Vita Den Uyt, sporthal Den Uyt dienst jeugd en sport, dienst toerisme, de bib, Het Kompas en het cultuurcentrum gecombineerd met een woordje uitleg.
Op het einde van de rondleiding ontvingen ze een goodiebag met gratis zwem- en filmticket. Kennismaken met de vrijetijdsdiensten verlaagt de drempel om later zelf de stap te zetten en deel te nemen aan activiteiten.
Je melkkoeien elke dag een beetje nitraat geven via hun krachtvoeder, om zo de werking in de pens te beïnvloeden voor minder methaanuitstoot.
Dat is wat Sofie Vanpeperstraete en Geert Vandenbussche van De Biezenhoeve in Watou doen om hun ecologische voetafdruk nog kleiner te maken.