U bent hier

Febelfin : 'Record aan hypothecaire kredietverlening derde trimester op rij'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
28.10.2021 - 18.26u
Door: Herman Gezelle

In het derde trimester van 2021 werden er bijna 68.500 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van 11 miljard EUR (exclusief herfinancieringen).

Dit betekent een stijging van het aantal verstrekte kredietovereenkomsten met ongeveer 18,5% ten opzichte van het derde trimester van vorig jaar. In bedrag werd er iets minder dan 32,5% meer krediet verstrekt dan toen.

Bij dit alles mag niet vergeten worden dat ook het derde trimester van 2020 nog een relatief zwak trimester inzake verstrekte kredietovereenkomsten was ingevolge de coronacrisis en de ermee gepaard gaande lockdown tijdens het tweede trimester.

Een vergelijking met het meer "normale" derde trimester van 2019 leert dat in het voorbije trimester weliswaar iets minder kredieten werden verstrekt (-1,6%) dan toen, maar wel voor een fors hoger bedrag (+17%).

Herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, daalde het aantal kredietaanvragen in het derde trimester van 2021 met ongeveer 17% ten opzichte van het derde trimester van 2020.

Dit derde trimester 2020 volgde net na de lockdown waardoor de kredietaanvragen toen ten volle konden hernemen. Ook in bedrag was er een daling met ongeveer 12,5%.

Dat blijkt uit de statistieken inzake hypothecair krediet die de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) vandaag heeft gepubliceerd.

De hypothecaire kredietverlening heeft zich volledig hersteld

Na twee voorgaande uitzonderlijk sterke trimesters, werd ook in het derde trimester van 2021 opnieuw meer hypothecair krediet dan ooit in een derde trimester verstrekt.

De rentevoeten voor hypothecaire kredieten bleven ook in het voorbije trimester nog zeer aantrekkelijk. Volgens cijfers gepubliceerd door de Nationale Bank van België bedroegen die in augustus tussen 1,36% (voor kredieten met een vaste rentevoet en met een initiële periode van rentevastheid van meer dan 5 jaar en tot 10 jaar) en 2,09% (voor kredieten met een initiële rentevaste periode van meer dan 1 jaar en tot 5 jaar).

"De hypothecaire kredietverlening volgt nog steeds de sterke stijging van de activiteit op de woningmarkt", zo stelt Ivo Van Bulck, Secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet.

"Nooit eerder werd in het derde trimester zoveel hypothecair krediet verschaft. Ook de twee voorgaande trimesters waren uitzonderlijk hoog. We merken sinds enkele maanden wel een lichte daling in het aantal kredietaanvragen. "

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto