'Sinds de uitrol van de vaccinatiecampagne en de heropstart van de economische activiteit in bepaalde sectoren, merken we dat het ondernemersvertrouwen nog nooit zo hoog lag, en zodus kunnen we vermoeden dat de vraag naar investeringskredieten in de komende maanden nog verder zal aantrekken', klinkt het bij Febelfin.

'Eerste signalen hiervan merkten we reeds in het tweede trimester van 2021: er werden opnieuw meer ondernemingskredieten aangevraagd dan in dezelfde periode van 2020. Een eerste stijging sinds enige tijd.

Door de mogelijkheid die tot midden 2021 werd geboden aan ondernemingen, die geïmpacteerd zijn door de coronacrisis, om de terugbetaling van hun kredieten uit te stellen en gelet op de steun die ze van de overheden ontvingen, hadden ondernemingen wel slechts voor een beperkter bedrag nood aan nieuw krediet. In bedrag was er dus nog een zeer lichte daling, maar die was veel beperkter dan in de vorige kwartalen.

Ook de kredietproductie zat opnieuw in stijgende lijn. Het aantal verstrekte kredieten steeg in het tweede trimester van 2021 met 10,9% tegenover hetzelfde trimester vorig jaar.

De verstrekte bedragen lagen 14,7% hoger dan in hetzelfde trimester van vorig jaar. Het uitstaand volume aan ondernemingskredieten lag eind juni 2021 1,1% hoger dan een jaar eerder en bedroeg 171,9 miljard euro.

Bovendien ervaren ondernemers weinig kredietbelemmeringen. De weigeringsgraad ligt op het laagste niveau ooit in vergelijking met de weigeringsgraad van alle tweede trimesters sinds de start van de metingen.

De banken blijven dus vlot krediet verlenen niettegenstaande de moeilijke sanitaire en economische situatie die een negatieve impact heeft op de kwaliteit van heel wat aanvragen.'