U bent hier

Federaal akkoord wellicht voor vanmiddag ?

Nationaal | Vlaanderen
07.10.2014 - 08.50u
Door: Herman Gezelle

De federale onderhandelaars zitten al de hele nacht bijeen voor "de laatste rechte lijn". Coformateur Charles Michel (MR) heeft met de politieke partijen afzonderlijk gepraat, maar nu zit iedereen weer samen rond de tafel. Volgens Wetstraatjournalist Johny Vansevenant wordt het waarschijnlijk dat de onderhandelaars vanmiddag klaar raken.

Gisteren bij de start van het overleg, hoopte Michel alvast dat de begrotingsonderhandelingen "de laatste rechte lijn" ingingen. "Alle elementen liggen op tafel. Als we de laatste inspanningen leveren, dan hebben we binnen enkele uren een regering", klonk het. Ook het CD&V-duo Peeters en Beke hoopten vannacht te landen.

Maar hét knelpunt, de verhouding tussen enerzijds besparingen en anderzijds nieuwe belastingen, is nog steeds niet uitgeklaard. CD&V wil dat de vermogens een bijdrage leveren - bijvoorbeeld via een hogere roerende voorheffing - in ruil voor een indexsprong. "Het is belangrijk dat we daar de juiste verhoudingen kunnen weerhouden in het budget en dat dat zaken zijn die 5 jaar mee kunnen gaan", zei coformateur Kris Peeters daarover gisteren.

Enkele nachtelijke onderhandelingsuurtjes later is duidelijk dat de onderhandelingen maar moeizaam vorderen. Formateur Michel heeft afzonderlijke gesprekken met de verschillende politieke partijen gehouden. Hij wilde weten hoe zij de berekeningen van werkgroep fiscaliteit inschatten. Die werkgroep heeft berekeningen gemaakt van verschillende scenario's die vermogenswinst belasten. Dat kan gaan over een hogere roerende voorheffing, een speculatietaks of een hogere bankentaks. 

Tot nu toe lijken vooral CD&V en N-VA te botsen. Een soort tegenstelling tussen links en rechts, dus. Volgens Vansevenant wordt nu aan gedacht een werkgroep nieuwe varianten te laten berekenen. Dat laatste kan tijd kosten, waardoor het moeilijk wordt om vanmorgen nog alles rond te hebben.

Het pensioendossier is intussen wel zo goed al geregeld. Maar of de onderhandelaars straks met een begrotingsakkoord naar buiten kunnen komen, lijkt onwaarschijnlijk. Didier Reynders had gisteren trouwens al gewaarschuwd dat er nog enkele dagen nodig waren om een goed akkoord te bereiken.

Intussen zitten alle onderhandelaars weer samen. Op het menu staan enkele afrondende discussies over werk en pensioenen.

Toch communautair luikje voor N-VA

Er moeten dus een aantal moeilijke budgetknopen worden doorgehakt, maar blijkbaar heeft N-VA toch ook een communautair luikje geopend door het te hebben over artikel 195 van de Grondwet, dat de weg naar het confederalisme moet openen. "Dat zou nog een angeltje kunnen betekenen", aldus VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck.

Maar eigenlijk is dat iets waar de politici vooral over 5 jaar, bij het einde van de komende regeerperiode, moeten beslissen. Het is ook niet duidelijk of N-VA daarover iets in het regeerakkoord nu wil neerpennen. (vrt/ Johny Vansevenant)

imageMeer nieuws

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht
Grobbendonk | Kempen regio | Vorselaar 26.02.2020 - 22.47u

AsteDRU Group Grobbendonk herdoopt zich tot Creative Cooling Group

Grobbendonk | Internationaal | Kempen regio 26.02.2020 - 22.46u

E313 dicht door brandende truck in Grobbendonk

Grobbendonk | Kempen regio | Neteland 26.02.2020 - 20.46u

'De boer op met een burn-out'

'De boer op met een burn-out'
Kempen regio | Mol 26.02.2020 - 19.44u

Markant Grobbendonk Bouwel: chronische pijnen

Markant Grobbendonk Bouwel: chronische pijnen
Grobbendonk 26.02.2020 - 16.56u

Salaris wel of niet vermelden in een vacature?

Kempen regio | Vlaanderen 26.02.2020 - 16.45u

Beperktere postbedeling volgende week van start

Beperktere postbedeling volgende week van start
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 26.02.2020 - 16.35u

Wout van Aert start toch in Omloop Het Nieuwsblad

Lille | Neteland | Vlaanderen 26.02.2020 - 11.55u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto