Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Federaal parket : 'Geradicaliseerde ex-gevangene pleegt mesaanval Schaarbeek op 2 jonge politieagenten'

Het federale parket heeft meer informatie vrijgegeven over de man die gisteravond in Schaarbeek een agent heeft doodgestoken en een andere heeft heeft verwond.  

'Op 10 november rond 19 uur viel een man, gewapend met een mes, in de Aarschotstraat in Schaarbeek (buurt Noordstation) een politievoertuig aan. Het voertuig stond op dat ogenblik stil voor een rood licht. De bestuurder werd gestoken in de hals. Vervolgens richtte de gewapende man zich tot de passagier, en stak deze in zijn rechterarm.

De politieagent kon radiofonisch de dispatch contacteren om bijstand te vragen, hierbij werd meegedeeld dat de aanvaller "Allah Ouakhbar" had geroepen. De verdachte werd tijdens zijn vlucht onderschept door een tweede patrouille, en werd van zijn vrijheid beroofd. In omstandigheden die het onderzoek van het Brusselse parket zullen uitwijzen, werd er op de verdachte geschoten waarbij hij gewond geraakte.

De bestuurder van het politievoertuig, Thomas M., 29 jaar oud, werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij aan zijn verwondingen overleed.

Zijn collega, Jason P., 23 jaar oud, werd opgenomen op de spoeddienst van het ziekenhuis, waar hij 's nachts werd geopereerd. Hij is niet langer in levensgevaar. De zaak werd overgenomen door het federaal parket. Er werd een gespecialiseerd onderzoeksrechter inzake terrorisme belast met het onderzoek wegens moord en poging tot moord binnen een terroristische context. De verdachte, Yassine M., geboren in 1990 in Brussel, bezit de Belgische nationaliteit en woont in Evere.

Hij was gekend bij Justitie voor misdrijven van gemeen recht die hebben geleid tot zijn detentie tussen 2013 en 2019. Hij staat op de lijst van het OCAD. Momenteel is het onderzoek nog volop lopende. Zodra de verdachte verhoord kan worden, zal deze voor de onderzoeksrechter verschijnen.'

Deel dit artikel