Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Federaal Parket : huiszoekingen in extreem-rechtse kringen, aanhoudingen, nazivlaggen, materiaal voor bommen

Justitie

In het kader van een dossier van het Federaal Parket dat in mei 2023 is gestart, heeft de afdeling contraterrorisme van de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen, in opdracht van een  onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorismezaken van Antwerpen, afdeling Antwerpen op 9 november verschillende huiszoekingen uitgevoerd in Diepenbeek (2) en Oostende (1).

Twee personen van Belgische nationaliteit, Daan C. (23) en Kayley W. (21) werden van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor. Bij een van de  huiszoekingen in Diepenbeek werden grote aantallen nazi memorabilia, waaronder nazivlaggen en hakenkruisen aangetroffen.

Beide personen worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, Daan C. ook in de hoedanigheid van leidend persoon, het verspreiden van een terroristische boodschap met het risico dat er terroristische misdrijven worden gepleegd, het recruteren van personen met het oog op het plegen van terroristische misdrijven en het voorbereiden van het plegen van terroristische misdrijven.

Deze laatste werd onder aanhoudingsbevel geplaatst door de onderzoeksrechter.

Er zijn aanwijzingen dat de verdachten actief waren op verschillende rechts-extremistische geëncrypteerde online platformen, waarbij actief werd opgeroepen tot het plegen van terroristische misdrijven, nieuwe leden werden geronseld en er onder meer handleidingen voor 3D geprinte vuurwapens werden gedeeld. Ze bleken ook in het bezit van onder meer materialen voor pijpbommen en molotovcoktails.

Ook bleken sommige leden van de online groepen een manifest te hebben geschreven en zijn er aanwijzingen dat men kon beschikken over wapens.

Op deze online platformen bleken gelijkgezinde minder – en meerderjarige personen actief in binnen- en buitenland. Met medewerking van Eurojust en Europol heeft dit geleid tot het openen van verschillende gerechtelijke onderzoeken in het buitenland, waarbij verschillende verdachten – actief in deze groepen - konden worden geïdentificeerd.

Dit leidde tot simultane huiszoekingen in onder meer België, Duitsland, Italië, Kroatië en Litouwen.

Ook in verschillende andere landen werden dossiers geopend ingevolge het Belgisch gerechtelijk onderzoek, hetgeen ook al leidde tot gerechtelijke tussenkomsten, waarbij het plegen van een terroristisch misdrijf kon worden verijdeld." (Justitie)

Justitie

Deel dit artikel