U bent hier

Federale regering krijgt het vertrouwen van de Kamer

Nationaal
17.10.2014 - 00.52u
Door: Herman Gezelle
 In de Kamer hebben de parlementsleden het vertrouwen gegeven aan de regering-Michel. 84 parlementsleden stemden voor, 58 tegen en er was 1 onthouding. De nieuwe federale regering is nu definitief een feit.

"Deze regering heeft het vertrouwen van de Kamer", met die woorden concludeerde Kamervoorzitter Siegfried Bracke de vertrouwensstemming. De leden van de 4 meerderheidspartijen (N-VA, CD&V, Open VLD en MR) veerden recht en applaudisseerden.

VRT

"Het werk kan eindelijk beginnen", heeft de nieuwbakken premier Charles Michel kort na de stemming via Twitter laten weten. Zijn regering heeft in de Kamer meerderheid tegen oppositie het vertrouwen gekregen om de komende 5 jaar het beleid te voeren dat de coalitiepartijen de afgelopen dagen in de Kamer hebben verdedigd.

Uiteindelijk kreeg de regering-Michel 84 ja-stemmers achter zich geschaard, 58 nee-stemmers en Aldo Carcaci van de Parti Populaire onthield zich.

Meer dan 30 uur debat

Aan de vertrouwensstemming zijn 2 dagen van debat voorafgegaan. Die debatten waren vaak levendig waarbij de links-groene oppositie de sociaal-economische hervormingen sterk in vraag stelde. "Zullen die maatregelen effectief extra banen opleveren?" Een opvallende rol was weggelegd voor een vurige Laurette Onkelinx (PS) die inbeukte op de MR, de enige Franstalige partij in de "Zweedse" coalitie. "Het doet duidelijk pijn dat u na al die jaren in de oppositie zit", repliceerde MR-franctieleider Denis Ducarme.

Maar ook N-VA kreeg het hard te verduren en dan vooral rond de persoon van Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Hij was in het oog van een politieke storm terechtgekomen door zijn aanwezigheid op een feestje voor oud-VMO-leider Bob Maes en door een controversiële uitspraak over Marokkaanse, Algerijnse en Congolese immigranten. Francken excuseerde zich daarvoor maar de PS blijft zijn ontslag eisen.

Maar de ploeg van Charles Michel kan dus nu definitief aan de slag. Hieronder vindt u alvast enkele tweet-reacties van politici. (vrt)

imageMeer nieuws

Antwerp kruipt door het oog van de naald dankzij Mbokani

Antwerp kruipt door het oog van de naald dankzij Mbokani
Internationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 16.08.2019 - 00.12u

Wetenschappers vinden ook plastic in het zuiverste ijs van de Noordpool

Wetenschappers vinden ook plastic in het zuiverste ijs van de Noordpool
Internationaal | Kempen regio | Nationaal 15.08.2019 - 21.50u

Verdachte man gezocht: politie Neteland heeft beelden

Verdachte man gezocht: politie Neteland heeft beelden
Herentals | Neteland 15.08.2019 - 12.05u

Kinderfestival Keizer Kriek

Kinderfestival Keizer Kriek
Olen 14.08.2019 - 16.55u

Romeinen op voormalige McCainsite Grobbendonk?

Grobbendonk 14.08.2019 - 16.53u

Schietpartij Mol - Politie voert huiszoekingen uit in Deurne

Schietpartij Mol - Politie voert huiszoekingen uit in Deurne
Mol | Provincie Antwerpen 14.08.2019 - 16.50u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto