In de Kamer hebben de parlementsleden het vertrouwen gegeven aan de regering-Michel. 84 parlementsleden stemden voor, 58 tegen en er was 1 onthouding. De nieuwe federale regering is nu definitief een feit.

"Deze regering heeft het vertrouwen van de Kamer", met die woorden concludeerde Kamervoorzitter Siegfried Bracke de vertrouwensstemming. De leden van de 4 meerderheidspartijen (N-VA, CD&V, Open VLD en MR) veerden recht en applaudisseerden.

VRT

"Het werk kan eindelijk beginnen", heeft de nieuwbakken premier Charles Michel kort na de stemming via Twitter laten weten. Zijn regering heeft in de Kamer meerderheid tegen oppositie het vertrouwen gekregen om de komende 5 jaar het beleid te voeren dat de coalitiepartijen de afgelopen dagen in de Kamer hebben verdedigd.

Uiteindelijk kreeg de regering-Michel 84 ja-stemmers achter zich geschaard, 58 nee-stemmers en Aldo Carcaci van de Parti Populaire onthield zich.

Meer dan 30 uur debat

Aan de vertrouwensstemming zijn 2 dagen van debat voorafgegaan. Die debatten waren vaak levendig waarbij de links-groene oppositie de sociaal-economische hervormingen sterk in vraag stelde. "Zullen die maatregelen effectief extra banen opleveren?" Een opvallende rol was weggelegd voor een vurige Laurette Onkelinx (PS) die inbeukte op de MR, de enige Franstalige partij in de "Zweedse" coalitie. "Het doet duidelijk pijn dat u na al die jaren in de oppositie zit", repliceerde MR-franctieleider Denis Ducarme.

Maar ook N-VA kreeg het hard te verduren en dan vooral rond de persoon van Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Hij was in het oog van een politieke storm terechtgekomen door zijn aanwezigheid op een feestje voor oud-VMO-leider Bob Maes en door een controversiële uitspraak over Marokkaanse, Algerijnse en Congolese immigranten. Francken excuseerde zich daarvoor maar de PS blijft zijn ontslag eisen.

Maar de ploeg van Charles Michel kan dus nu definitief aan de slag. Hieronder vindt u alvast enkele tweet-reacties van politici. (vrt)