Natuurpunt Nete en Aa mag terecht fier zijn op het renovatieproject van de schapenstal in Schupleer aan de Dijkbaan in Vorselaar. Een massa nieuwsgierigen kwam zondagnamiddag de nieuwe stalstructuur ontdekken.




Voorzitter van Natuurpunt Vorselaar Dirk Willems : 'De 18e eeuwse stal staat in het unieke decor van het natuurgebied Schupleer en zal dienst doen als schaapskooi en als educatieve ruimte voor scholen, verenigingen, toeristen en natuurliefhebbers.

Het project werd mogelijk dankzij de steun van o.m de EU  Leader Regio Midden-Kempen en Toerisme Vlaanderen, en de inzet van tientallen vrijwilligers. De investering bedroeg bijna €100.000 waarvan we zelf 25% moeten dragen.  Dat is een pak geld, bijna €25.000.

Een fiere directeur Louis Savelkoels van Atheneum De Vesten Herentals : 'Ook onze leerlingen houtbewerking van het Atheneum werkten wekenlang in weer en wind mee aan het project.  Dat was een unieke ervaring voor hen'.

Bekijk hier de de beelden van het prachtige werk van de leerlingen houtbewerking van het Atheneum De Vesten begin dit jaar.

Origineel Kempens zonovergoten feest met animatie
De opening van de schapenstal werd zondag een feest voor de hele Kempen.  Burgemeester Lieven Janssens (ActieV) mocht het 'lint doorknippen'. 

Er waren natuurwandelingen, volksmuziek en jachthoornoptredens, schapendrijven en oude ambachten, projectie van beelden uit de oude doos, een tentoonstelling over de geologie van het Schupleer, demonstratie van visonderzoek in de Aa én uiteraard een café met drank en pannenkoeken. Voor de kinderen was er een speciale zoektocht, een grimestand en een schat van een aaischaapje.

Speciale aandacht ging ook naar de voorstelling van het LIFE- Project Kleine Nete dat begin dit jaar van start ging in het Schupleer.

De komende 5 jaar worden in het kader van dat project waardevolle en Europees beschermde natuurwaarden hersteld. Je kon op het terrein kennis maken met de eerste realisaties.

Een prachtige dag voor Vorselaar en de Kempen.

Foto's Guy Verellen / Nnieuws.