U bent hier

Feestelijke opening bibop zaterdag 8 juli

Neteland | Nijlen regio
09.06.2017 - 21.24u
Door: Mark Jaspers

In juli is het zover, dan zijn de werken aan het voormalige gemeentehuis afgerond en opent de nieuwe bibliotheek de deuren. Dat zijn in feite dezelfde deuren als die van het gemeentehuis, want de gemeentediensten en bibliotheek vind je in hetzelfde gebouw.

Simpel gezegd komt het hier op neer: links vind je de gemeentediensten en als je voor de onthaalbalie naar rechts gaat, dan kom je in de bib. Zaterdag 8 juli kan iedereen het komen ontdekken op de feestelijke opening van de nieuwe, lichte en moderne bib!

Ruime en lichte leeszaal
Het aanbieden van een zeer ruime keuze aan boeken, cd's en dvd's blijft de kerntaak, maar er is meer. Het vernieuwde gebouw biedt o.a. ook een ruime en lichte leeszaal, iets wat in het oude gebouw een groot gemis was. Je vindt deze achter de centrale onthaalbalie. In deze gezellige ruimte kan je de krant lezen of door tijdschriften bladeren. Ook als je even moet wachten aan de loketten kan je er gebruik van maken. De leeszaal is dus niet alleen open als de bib open is, maar ook tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Ruimte voor scholen, lezingen en een systeem van zelfuitleen
In de nieuwe bib is er meer ruimte voor scholen voor lezingen of workshops en er zijn stille hoekjes waar je kan studeren. De indeling van de nieuwe bibliotheek biedt dus veel meer mogelijkheden en comfort. Om op al je vragen te antwoorden worden de medewerkers van de bibliotheek getransformeerd in zogenaamde WIMMER's ofwel Wandelende Informatie Medewerkers.. Voor het lenen van een boek heb je de medewerkers van de bib trouwens niet meer nodig. Dit kan volautomatisch via een systeem van zelfuitleen.

Duurzaam gebouw
Belangrijke vooruitgang werd ook geboekt op vlak van duurzaamheid. De enkele beglazing en het slecht geïsoleerde dak van de oude bib hebben plaats gemaakt voor een duurzaam gebouw met zonnepanelen, warmterecuperatie en een groendak.

Iedereen welkom op feestelijke opening op zaterdag 8 juli van 9 uur tot 12 uur
Er is nog veel meer te vertellen over de nieuwe bib, maar iedereen kan het op zaterdag 8 juli met eigen ogen komen ontdekken. Er is animatie voor kinderen, de vrijwilligers van de Kinder- en Jeugdjury voorzien een standje en de nieuwe werking van bibliotheek wordt toegelicht.

Alternatieve werking uitleenposten Kessel en Bevel
Zoals je mogelijk al weet, valt de verhuis van de bibliotheek terug naar de Kerkstraat samen met een alternatieve werking voor de uitleenposten. Op de locaties in Kessel en Bevel zal je enkel nog boeken kunnen afgeven in een inleverbus. Er blijft daar geen aparte collectie aanwezig, werken uitlenen kan dus niet. Ook aan de achterkant van de nieuwe bib in Nijlen centrum komt er zo'n inleverbus. Wie buiten de openingsuren van het zelfuitleenloket zijn materialen wil inleveren, kan daar terecht.

Bijkomende diensten voor doelgroepen
Voor minder mobiele inwoners organiseert de bibliotheek vanaf dan ook extra diensten zoals een boekendienst aan huis i.s.m. de Emiliushoeve en vervoer tot aan de bib in Nijlen i.s.m. het OCMW.

De bibliotheek deelt uit
Tijdens de maand mei mochten de scholen van Bevel en Kessel gratis een keuze maken. Vanaf 1 juni kunnen alle inwoners (ook de andere scholen) de collecties van de uitleenposten komen bekijken. Voor de scholen is er geen limiet. Zij kunnen hun schoolbib aanvullen. Voor de inwoners is het max.50 per keer, zodat iedereen een kans krijgt. Hoe dichter bij de sluiting, hoe hoger het aantal wordt. Op die manier krijgt de hele collectie een nieuwe thuis. De laatste openingsdag van de uitleenposten in Bevel en Kessel is op woensdag 28 juni van 14 uur tot 20 uur.

Openingsuren blijven dezelfde
Tot slot geven we voor alle duidelijk nog even dit mee: zowel aan de openingsuren van de bibliotheek als het gemeentehuis verandert er niets.

Openingsuren gemeentehuis
Elke werkdag van 9 uur tot 12 uur en bijkomend op woensdag van 13 uur tot 17 uur en op donderdag van 17 uur tot 20 uur.

Openingsuren bibliotheek
Maandag: 14 uur - 20 uur
Dinsdag: 14 uur - 20 uur
Woensdag: 10 uur – 12 uur en 13 uur – 17 uur
Donderdag: 14 uur – 20 uur
Vrijdag: 14 uur – 17 uur
Zaterdag: 9 uur – 12 uur

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto