Sportcentrum Balsakker is het afgelopen jaar een aardig stukje groter geworden. De bestaande sportzaal werd opgefrist en achter de zaal verrees een tweede multifunctionele sportzaal. Op 27 augustus 2017 wordt het sportcentrum feestelijk geopend. Een feestje dat je niet wil missen.

De opening van Sportcentrum Balsakker wordt een heuse familiedag. Tussen 13 uur en 17 uur zijn er demonstraties van Lilse sportverenigingen. Jonge kinderen kunnen zich amuseren op het springkasteel of genieten van een ijsje. Als je sportschoenen meebrengt met kleurvaste zolen, kan je meedoen met de verschillende clubs en proeven van wat de Lilse sportverenigingen te bieden hebben.

Niet toevallig passeert De Schakel die dag het sportcentrum. Wie meefietst met De Schakel door Lille, kan ook even stoppen aan Sportcentrum Balsakker om kennis te maken.

Het nieuwe sportcentrum
De uitbreiding van het sportcentrum is niet zomaar een verbouwing. De bestaande hal werd volledig behouden. De vloer werd opgeschuurd en kreeg nieuwe lijnen. De kleedkamers werden gerenoveerd. De cafétaria is verhuisd naar de eerste verdieping. Ze werd een stuk groter en kreeg een mooi zonneterras. Op de plaats waar eerst de cafétaria stond, is nu de inkomhal met een polyvalent vergaderlokaal. De nieuwe multifunctionele sportzaal heeft een oppervlakte van 32 op 28 meter, goed voor bijvoorbeeld zes badmintonvelden of twee volleybalvelden. Door de vrije hoogte van 11 meter is de zaal onder meer geschikt voor ritmische gymnastiek, trampolinespringen en volleybal op een hoog niveau. Een vaste tribune voor 200 personen op de eerste verdieping kijkt uit over de nieuwe sportzaal.

Op het gelijkvloers is een vaste mattenzaal van 144 vierkante meter. Er komen ook zes extra kleedkamers, wat het totaal op tien brengt. Op de verdieping komt een danszaal van 149 vierkante meter. Zowel de danszaal als de vaste mattenzaal kunnen voor verschillende sporttakken gebruikt worden.

Het afgelegde traject
Met de bouw van het nieuwe sportcentrum ging de gemeente niet over één nacht ijs. Reeds in 2014 hield de gemeente een uitgebreide bevraging bij alle gebruikers en het personeel van de toenmalige sporthal. Hieruit kwam onder meer naar voor dat veel Lilse verenigingen gebruik moesten maken van sportzalen in de buurgemeentes. Verschillende clubs die al gebruikmaakten van de sporthal wilden ook graag hun uren uitbreiden. Daarnaast hadden de Lilse turnclubs behoefte aan een grotere zaal om specifieke gymlabels te houden of te behalen. De vraag naar een vaste mattenzaal en een danszaal klonk ook luid in de bevraging. Het personeel gaf aan dat er behoefte was aan ruimte voor toeschouwers en meer bergruimte.

Eind 2014 werden al deze behoeftes samen met een nulmeting gebundeld in een plan van wensen. In 2015 ging de uitwerking verder in adviescellen. Op basis van deze verdere uitwerking maakten verschillende bureaus een eerste ontwerp. Na onderhandeling met deze bureaus besliste het Autonome Gemeentebedrijf Lille op 28 januari 2016 in zee te gaan met bouwbedrijf Pellikaan. Daarna kon er gestart worden met de bouw.

Oog voor het milieu
De gemeente Lille heeft zich met Kempen2020 geëngageerd om tegen 2020 haar CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen. Bij de bouw van nieuwe gebouwen in onze gemeente wordt dan ook rekening gehouden met deze doelstelling. Zo wordt het regenwater van het sportcentrum gerecupereerd. Het K-peil van het gebouw ligt lager dan de wettelijke vereiste. Ook bij de materiaalkeuze is er oog geweest voor milieuvriendelijke materialen.

Praktisch

Sportcentrum Balsakker, Balsakker 46A in Lille

Programma opening genodigden - zaterdag 26 augustus 2017
• 18 uur onthaal
• 18.15 uur toespraken door
o Kris Breugelmans, schepen van Sport
o Paul Diels, burgemeester van Lille
• 18.30 uur rondgang door Sportcentrum Balsakker
• 19 uur receptie met een hapje en een drankje
• 21 uur afsluiten receptie

Programma officiële opening - zondag 27 augustus 2017
• demonstraties van Lilse sportclubs van 13 tot 17 uur
• iedereen kan meedoen en proeven van wat de Lilse sportclubs te bieden hebben