Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Feestelijke start Welzijnsvereniging De Zilveren Zwaan Heist

Enkele jaren geleden nam het lokale bestuur de beslissing om een eigen welzijnsvereniging op te richten voor ouderen– en thuiszorg. Die welzijnsvereniging is een publieke organisatie waarbinnen verschillende vormen van zorg worden samengebracht. Vandaag presenteert Welzijnsvereniging De Zilveren Zwaan haar gloednieuwe logo.  

Heist-op-den-Berg biedt meer dan 43 jaar kwalitatieve openbare (ouderen)zorg aan, zowel woon- als thuiszorg. De dienstverlening van woonzorgcentrum Berkenhof, de maaltijden aan huis, de personen­alarmsystemen, de gezinszorg, de poetshulp aan huis en de Minder Mobielen Centrale zijn sinds 1 januari 2023 ondergebracht in Welzijnsvereniging De Zilveren Zwaan.

De welzijnsvereniging zit onder de koepel van het lokale bestuur, zodat er controle blijft op de kwaliteit en de betaalbaarheid van zorg.

Waarom een aparte organisatie?

'De zorg staat voor een berg uitdagingen: de vraag en concurrentie nemen toe en de arbeidsmarkt blijft krap. In een sterk vergrijzende gemeente zoals Heist-op-den-Berg is een kwaliteitsvol en betaalbaar zorgaanbod dus erg belangrijk. De welzijnsvereniging zorgt ervoor dat meer dan 200 medewerkers hun krachten bundelen, om zo nog beter te kunnen inspelen op de lokale noden en wensen. Dat alles onder het motto ‘uw welzijn, onze zorg’!

Iemand die tijdelijk hulp nodig heeft of ouder wordt, heeft via één organisatie dus toegang tot een breed gamma van zorg. Vanaf het eerste moment dat mensen een beroep doen op ons, willen we dat ze zich goed voelen en willen we hun verhaal kennen. Zo moeten ze het ook later in het proces niet telkens herhalen. We bieden hen zorg op maat op elk moment van hun leven, ongeacht of ze die hulp thuis nodig hebben of in ons woonzorgcentrum.

Genoeg ambitie dus om de publieke zorgverlening in Heist-op-den-Berg onder nieuwe vleugels te brengen. En dat werd Welzijnsvereniging De Zilveren Zwaan.'

Wat doen we?

'In verschillende fases van je leven kunnen er momenten zijn dat je extra hulp kan gebruiken.

De Minder Mobielen Centrale bestaat uit een team van 55 enthousiaste vrijwillige chauffeurs. Zorgbehoevende personen met een beperkt inkomen die geen beroep kunnen doen op familie of kennissen, kunnen de Minder Mobielen Centrale inschakelen voor een rit.

Verder zijn er de poetsdienst en gezinszorg aan huis. Onze medewerkers helpen je met huishoudelijke taken zoals wassen, strijken, boodschappen doen, maaltijden bereiden, enzovoort.  

Sommige gebruikers hebben dan weer vooral nood aan een klaargemaakte maaltijd of de installatie van een personenalarmsysteem. Dat kan ook.

Je kiest het pakket van hulp en zorg dat het beste bij jou past. Ook de frequentie en het aantal uren hulp per week kan je vrij kiezen.

Als thuiswonen moeilijker wordt, staat het multidisciplinair zorgteam van woonzorgcentrum Berkenhof voor je klaar. In ons woonzorgcentrum is er plaats voor 104 bewoners, verspreid over vier leefgroepen. Alle kamers en leefgroepen zijn gezellig en huiselijk ingericht. We maken tijd om te luisteren naar speciale noden van bewoners en gaan ermee aan de slag.'

Waarom de naam ‘De Zilveren Zwaan’?

'Wist je dat de naam van de welzijnsvereniging ontstaan is uit een bevraging bij onze zorgmedewerkers? De keuze ging uiteindelijk naar ‘De Zilveren Zwaan’. Dat idee kwam van een collega, poetshulp aan huis.

‘Zilver’ staat symbool voor de ‘verzilvering’ van onze gemeente. De zwaan - het wapenschild van onze gemeente - is een trots, trouw dier dat gedragen wordt door het water. Water neemt immers ballast en gewicht weg. Daarvoor wil de welzijnsvereniging garant staan!

Meer info

Deel dit artikel