Stel: u gaat met de beste voornemens naar het kerstdiner bij de schoonfamilie, maar uiteindelijk drinkt u toch te veel alcohol. Wat kan u doen als het kwaad is geschied, of hoe kunt u eventueel de zaken nog rechtzetten tijdens de avond, pakweg na het aperitief?

'Een mooie vuistregel is om na elk glas alcohol een glas water drinken.'

Vergeet detox, zeggen specialisten. Dé detoxfabriek bij uitstek in ons lichaam is nog altijd de lever. Die kan wel iets aan, maar overdrijf niet, en vermijd vooral structurele slechte eet- en drinkgewoontes.

Wat specifiek het verhaal van een kater betreft: het is veel beter (en slimmer) om een kater te voorkomen, en dat kan eigenlijk door enkele eenvoudige vuistregels in acht te nemen.

Wil dat zeggen dat we niks mogen drinken op een avondje uit? Als je met de auto rijdt sowieso niet, maar als je gewoon een kater wil voorkomen, hoeft dat zeker niet te betekenen dat je niks mag drinken.

Hieronder lijsten we enkele eenvoudige tips op; in het gelinkte artikel kunt u lezen vanaf wanneer u een fikse kater riskeert en hoe dat proces in ons lichaam precies werkt.

'Eerst eten, dan drinken'

Een eerste tip is een klassieker, maar toch wordt er vaak tegen gezondigd: eet (iets) voor je begint te drinken. Dat kan al heel wat helpen.

Hoe meer je vooraf hebt gegeten, hoe minder snel de alcohol zal toeslaan. En omgekeerd.

"Na een rijke maaltijd vertraagt de absorptie van de alcohol via de maag en de dunne darm", zegt toxicologe Vera Rogiers van de VUB. "Drink dus nooit alcohol op de nuchtere maag", zegt ze.

Met andere woorden, het is een slecht idee om niet te ontbijten en zo naar het kerstdiner af te zakken. Sowieso, los van de alcohol, is het altijd beter om een (stevig) ontbijt te nemen.

'Drink nooit alcohol op de nuchtere maag'

1 glas alcohol, 1 glas water
Als je toch graag een glaasje meedrinkt, en meer dan een, kan je ervoor zorgen dat je het waterverlies dat ontstaat door het alcoholgebruik, compenseert.

Dit kan door tussendoor voldoende water te drinken. Je verdunt zo ook de concentratie aan alcohol in het bloed en beperkt de schade door de alcohol te spreiden in de tijd. "Tussendoor eten kan ook, maar liefst geen vette troep, maar veeleer licht en eiwitrijk voedsel", zegt Rogiers.

Een goede vuistregel is om telkens een glas water te drinken na een glas alcohol. Lukt dat niet, doe het dan zeker na twee glazen alcohol, zegt toxicoloog Jan Tytgat. "En wacht dan 1 à 2 uur vooraleer je opnieuw alcohol gaat drinken."

"Alcohol is immers deshydraterend en stimuleert de urineproductie. Bij watertekort zullen onze hersenen in de war geraken en komen hoofdpijn, duizeligheid en braakneigingen opzetten," zegt Rogiers.

Drink voldoende water tussendoor, het heeft verschillende voordelen. (VRTNWS - lees verder hier).