De komende maanden kan je deelnemen aan een echt feestprogramma in en rond de abdij van Postel. Aanleiding is de 900e verjaardag van de norbertijnen.

Het programma bestaat onder meer uit een gloednieuwe kapelletjesfietstocht die je langs de mooiste kapelletjes in de buurt loodst! De brochure kost 1 euro en vind je bij dienst toerisme (Markt 1a) en in Huyze Colibrant (Abdijlaan 10).

Daarnaast nemen de gidsen je in de zomermaanden graag elke zaterdag mee op abdijbezoek. Ten slotte tonen ze je met veel enthousiasme de schitterende glasramen en de vernieuwde toonzaal van de bibliotheek.

Zin om mee op pad te gaan en deze prachtige stukjes erfgoed te ontdekken? Reserveer dan via www.visitmol.be/oppadmeteengids.

De norbertijnse kloosterorde werd gesticht in 1121 en sinds 1140 wonen er norbertijnen in de abdij van Postel. De ideale gelegenheid om onze abdij en de mooie streek errond nog eens in de kijker te zetten.

Daarom werkte de Molse Gidsenkring, in samenwerking met de abdijgemeenschap, KVVV Mol en dienst toerisme een heel feestprogramma uit.

Kapelletjesfietstocht

In de buurt van de abdij kan je heerlijk wandelen en fietsen. Het gebied in Postel is duidelijk bewegwijzerd in het wandel- en fietsknooppuntennetwerk. We maakten hiervan gebruik om een mooie kapelletjesfietstocht samen te stellen. Een absolute primeur voor onze gemeente.

Tijdens het fietsen ontdek je de mooiste kapelletjes en natuurlijk ook de prachtige regio. De route vertrekt aan de abdij en is te koop voor 1 euro bij dienst toerisme (Markt 1a) en in Huyze Colibrant (Abdijlaan 10).

Abdijbezoeken

Tijdens de abdijbezoeken maak je kennis met het leven in en rond de abdij. Je bezoekt het binnenplein, de toonzaal van de bibliotheek, de Romaanse kerk en de kruidentuin. Je leert ook het boeiende dagelijks bestaan van de huidige norbertijnen kennen. Een film van 15 minuten rondt het geheel mooi af.

De boekenwereld van de abdij

De gidsen tonen je graag de vernieuwde toonzaal van de bibliotheek met handschriften of miniaturen, wiegendrukken en uitzonderlijke drukken uit de 15de tot de 18de eeuw. Deze waardevolle collectie met onder andere de polyglotbijbel van Plantijn wordt terecht de 'Postelse pracht' genoemd. Voor dit jubileumjaar werd er bovendien een bijzondere toonkast '900 jaar norbertijnen' samengesteld.

Schitterende glasramen

De oorspronkelijke abdijkerk had kleine ramen en ronde bogen. Kort voor de Eerste Wereldoorlog plaatste Augustijn Stalins de grote, schitterende glasramen die het leven van de heilige Norbertus voorstellen. Deze glasramen bieden een prachtige kijk op het boeiende leven van de man, de stichting van de orde en het leven in de twaalfde eeuw.

Graag reserveren voor de gidsbeurten via www.visitmol.be/oppadmeteengids. Betalen doe je ter plaatse bij de gids, gepast met cash of vrijetijdscheques.