Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fel Kempens boerenprotest aan VLM Mestbank tegen nieuw mestactieplan minister Demir (N-VA) - extra beelden

VLM
100-en Kempense landbouwers hebben vandaag - Allerzielen - felle actie gevoerd tegen het nieuwe mestactieplan van N-VA minister van Omgeving Zuhal Demir. Ze trokken met 150 tractoren, protestvlaggen en -borden naar het hoofdgebouw van de Mestbank VLM aan de Cardijnlaan Herentals. Ze sloegen er diverse kruisen in de grond als 'symbolische dood van de landbouw in heel Vlaanderen dankzij Demir'.

'In het nieuwe mestactieplan voorziet minister Demir o.a. een teeltvrije zone van 6 meter breed, waardoor 1.000-en hectare landbouwgrond zouden moeten verdwijnen', protesteert landbouwer Frans V.D. uit Olen (56).

'Dat is een krankzinnige visie zonder wetenschappelijke ondergrond.  De maximale bemestingsnormen moeten ook met 15% naar omlaag. En in 2024 zou op 1 augustus een volledig bemestingsverbod ingaan. Ook oogsten zou na 1 september misschien niet meer mogelijk worden?  Dat kan toch niet! En er zijn veel meer andere stikstofvervuilers : industrie, verkeer, ...  Daar geeft de Vlaamse regering geen van!'

De boeren voelen zich volledig in de steek gelaten en doelen op de 'waanzin en het wanbeleid' van Zuhal Demir (N-VA).   De landbouworganisaties kondigen nog heel wat boerenacties aan.

'Voor deze actie was afgesproken met de demonstranten dat ze de toegang naar de vlakbij gelegen brandweerkazerne niet zouden versperren en dat ook de doorgang naar het AZ Herentals zou vrij blijven', weet de woordvoerder van politie Neteland. 'De boeren hebben dat prima opgevolgd, waarvoor onze dank.  

Burgemeester Mien Van Olmen van Herentals kwam ook ter plaatse.  Zij is afkomstig van een bekend Noorderwijks landbouwersgezin : 'Ik veel begrip voor deze protesten.  Het stikstofactieplan moet zeker aangepast worden.' (pp)  Foto's NNieuws.  Bekijk de video hieronder / Marcel Heylen.

Cardijnlaan 1, Herentals, België

VLM

Deel dit artikel