Ferre Smeets van het Sint-Jan-Berchmanscollege uit Mol en Sion Van De Velde van het Kardinaal van Roeyinstituut uit Vorselaar hebben de 7e editie van de Vlaamse STEM Olympiade gewonnen. Ze mogen zich een jaar lang de grootste technologietalenten in Vlaanderen noemen.

Aan de technologietoets namen in twee rondes in totaal 23.332 jongeren deel, meldt sectorfederatie Agoria.

De Vlaamse STEM Olympiade, voorheen de Vlaamse Technologie Olympiade, wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken en de belangstelling voor technologie bij jongeren uit het secundair onderwijs aanwakkeren. "Jongeren hebben wel degelijk belangstelling voor wetenschap en technologie", zegt Agoria.

"Aan de voorronde, waarbij een vragenlijst over allerlei technische en wetenschappelijke vakken moest worden ingevuld, namen meer dan 23.000 jongeren van de eerste graad uit 251 verschillende scholen deel. 35 jongens en 13 meisjes haalden de finale."

Die vond zaterdag plaats aan de Gentse universiteit. De vragen kwamen onder meer uit de domeinen biotechnologie, bouw, chemie, elektriciteit, elektronica, informatica, mechanica en technisch tekenen.

"Geen enkele studierichting in het middelbaar onderwijs behelst al deze domeinen, vandaar dat iedereen met wat gezond verstand en affiniteit met wetenschappen en technologie een kans maakt om te slagen", meent Agoria.

De twee winnaars kregen elk de hoofdprijs ter waarde van 750 euro. (belga)