Het voorjaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen zou normaal gezien van 25 april tot 10 mei de stad Mechelen inpalmen onder het motto 'Beethoven op de maan'.

Wegens de coronacrisis werd er in samenspraak met de partners Kunstencentrum nona, Cultuurcentrum Mechelen en Filmhuis Mechelen beslist dat LUNALIA 2020 in de huidige omstandigheden in deze periode niet kan doorgaan. De gezondheid staat op de eerste plaats.

Directeur Jelle Dierickx: "De gezondheid van de bevolking gaat voor en we kunnen nu ook al vele projecten niet meer garanderen. Het doet pijn, maar we hebben geen keuze. We bekijken de optie of we in het najaar een Beethovenhappening organiseren maar het is te vroeg om concreet te zijn daaromtrent.

We hopen om in het najaar Beethoven alsnog naar de maan te kunnen brengen en ons publiek de hoge artistieke standaard te geven die ze van ons gewend zijn."

De komende dagen wordt er rechtstreeks contact opgenomen via e-mail en telefoon met de betrokken tickethouders. In overleg met de artiesten bekijkt men in een later stadium de mogelijke organisatie van één of meerdere artistieke acties in het najaar.

Wij betreuren dat wij ons publiek moeten teleurstellen en hopen op begrip voor deze bijzondere situatie die buiten de controle van de organisator ligt. Wij wensen ons publiek en muzikanten een goede gezondheid.

De focus zal nu liggen op de verdere organisatie van het najaarsfestival, Musica Divina in de Kempen, met als motto 'Zuurstof voor de ziel'. Als festival dat zich focust op stilte, onthaasting, bezinning en het religieus erfgoed van de Kempen wil het een steentje bijdragen tot het principe van een gezonde geest in een gezond lichaam.

Muziek zorgt immers ook voor zuurstof. Net dat wil Musica Divina 2020 bieden: Zuurstof voor de ziel. Het complete programma wordt einde mei bekend gemaakt. Wij hopen iedereen te verwelkomen tijdens Musica Divina, van 18 september tot 4 oktober, in de Kempen.