Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Festival WinterWarm is terug

WinterWarm - foto Mich Segers

De bossen van de Hoge Rielen in Kasterlee zijn van 1 tot en met 4 februari voor de zesde keer het decor van WinterWarm. Provinciaal cultuurhuis de Warande, jeugdverblijfsdomein de Hoge Rielen, de gemeente Kasterlee, cc de Werft Geel en cc 't Schaliken Herentals slaan de handen in elkaar voor dit vierdaags winterfestival met lichtinstallaties, circus, muziek, theater en veel natuurbeleving. Dompel je onder in de magische sfeer van WinterWarm...

De Warande over WinterWarm

"Met WinterWarm organiseren de verschillende partners samen een festival waar cultuur en natuur samenkomen in een rustige, ontspannende en verbindende sfeer. De Kempen is een regio die zich daar perfect toe leent. We merken dat WinterWarm een erg breed publiek aanspreekt. Ook mensen die niet naar onze zalen komen, vinden hun weg naar het festival en kunnen kunst ervaren in een natuurlijke omgeving. Wat oorspronkelijk startte als een eenmalig locatieproject tijdens de grote verbouwingswerken van de Warande, groeide uit tot een vaste waarde in de regio." (Najim Einauan, Algemeen directeur de Warande).

Winterbar 

Het gerenoveerde Theater van de Hoge Rielen wordt opnieuw het festivalcentrum. Je geniet in de Winterbar van een gezellige sfeer, vuur, muziek, ons eigen WinterWarmbier en andere lekkere drankjes en hapjes.

(inter)nationaal circus en muziektheater 

Het Franse circusgezelschap Cirque la Compagnie neemt je met de muzikale, tragikomische, spectaculaire acrobatievoorstelling 'Pandax' mee op road trip. Vijf broers, een urne met de assen van hun vader, drie muzikanten en een Fiat Panda...

‘Loving is Allowed’ is een danstheaterfeest i.s.m. Fonkel (Silent Disco) waarin de muziek- en theaterwereld samenvloeien. Collectief Elan(d) onderzoekt met deze voorstelling sociale dynamieken en de onderlinge relaties tussen de deelnemers.

drie muziekparcours 

Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond kan je met een treintje van de ene naar de andere locatie in de bossen van de Hoge Rielen rijden om te genieten van verschillende fascinerende bands.

Donderdag gaat het muziekparcours langs MDC III en Dans Dans, twee Belgische muzikale trio's. Met MDC III is het heerlijk reizen in hun mystiek muzikaal universum en met Dans Dans bevind je je tussen rock en jazz en tussen hemel en aarde.

Op vrijdag nestel je je in warme folkmelodieën. De broers Ward en Hartwin Dhoore brengen met hun band Siger een muzikale ode aan hun Oost-Vlaamse landelijke roots. En feeërieke en intieme folksongs, dat is The Breath. 

Zaterdag staan jonge en gevestigde artiesten die in het Nederlands zingen centraal: GIJS is een veelbelovend talent aan het firmament van de Nederlandstalige hiphop. De muziek van Simon ken je allicht van Radio 1: 'Al Lang Voorbij' en zijn laatste single 'Geen Spijt'. Voor liefhebbers van Tourist LeMC. Installeer je tot slot gezellig aan het kampvuur met De Held. Na zeven jaar is hij terug met de sterke nieuwe single ‘Kijk dat scheelt’.

nieuw (langer) parcours voor UIT HET DONKER V

Dit kunstenparcours door het bos leidt je langs verschillende magisch verlichte wegen en paadjes in een lus met vertrek halverwege de hoofdweg en aankomst aan de Winterbar. Onderweg mag je je verwachten aan grootschalige en adembenemende licht- en geluidsinstallaties. Alle gaan ze een relatie aan met de natuur en architectuur van de Hoge Rielen. Halfweg de wandeling kan je even op adem komen in ons Café Halfweg

Voor het comfort van de wandelaars is er, na een overrompeling vorig jaar, per dag voor het eerst een maximum aantal bezoekers. Reserveer vooraf je ticket zodat je zeker bent dat je kan komen wandelen. Wie jonger is dan 26 of wie een ticket koopt voor een voorstelling of concert tijdens WinterWarm kan gratis naar UIT HET DONKER, maar moet ook een (gratis) ticket reserveren.

De installatie ‘The Monads’ van Gabey Tjon a Tham is geïnspireerd op het geluid van de wind die door het gebladerte van bomen ruist. De opzwepende elastische lichtinstallatie ‘Slue’ van Philip Vermeulen baant zich op haar beurt een weg doorheen het bos. In ‘Bling Rrring’ laat Anne van de Star dan weer een galmende dialoog ontstaan tussen twee stalen ringen die meditatief rond elkaar heen draaien. WIThWIT speelt een spel met schaduwbeelden aan de hand van een kleurrijk opgebouwde stad. Of kom je liever dansen op alle verschillende dansstijlen die op Youtube te vinden zijn in de video-installatie ‘Universal Tongue’ van Anouk Kruithof?

WinterWarm wil ook een festival zijn dat jong talent ondersteunt. Laat je langs het parcours van UIT HET DONKER verrassen door jong, lokaal talent. Bij m i k s krijgen jongeren de kans om hun eigen kunst te maken, op Winterwarm tonen we graag wat zij in hun mars hebben.

Land Art creatie voor kinderen en andere bouwers tijdens UIT HET DONKER V

Tijdens UIT HET DONKER kan iedereen samen met kunstenaar Jesse Cremers elke avond bouwen aan een Land Art creatie, vlakbij Café Halfweg. Jesse probeert objecten, plaatsen en situaties naar zijn eigen hand te zetten. Zo creëert hij een wereld waarin beweging, absurditeit en humor centraal staan. Het resultaat wordt alvast een bijzondere verrassing.

Ook aan de Winterbar is er gedurende het hele festival een bouwplaats voor kinderen en andere bouwers.

skaten en feesten op vrijdagavond

Op vrijdagavond maken we plaats voor de jeugd. Kom freeriden in de skateloods, neem deel aan de workshop of daag jezelf uit op de outdoor skateramp tijdens de tricks for prices: -16 jaar, + 16 jaar en professionals.

Tijdens WinterWarm kan je voortaan ook dansen! Midden in de bossen van de Hoge Rielen hebben we Booty Rave Residents Blue Bird Paradise & Janneke Maan uitgenodigd om hun warmste dansplaten te draaien! En vol is vol, dus we gaan het niet aan de grote klok hangen.

overnachten in Hostel Wadi

Bezoekers van WinterWarm kunnen opnieuw overnachten in het bijzonder mooie Hostel Wadi. Het cilindervormig en transparant hostel dat als het ware de bossen omarmt, is een absolute aanrader.

praktisch

van woensdag 1 t.e.m. zaterdag 4 februari 2023
in de Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)
programma online // tickets vanaf 29 november - vroegevogelkorting t.e.m. 24 december

TIP: Kom met de fiets, de gemakkelijkste, snelste en milieuvriendelijkste manier om naar WinterWarm te komen. We voorzien drie fietsenstallingen: aan de hoofdingang, aan de Winterbar en aan het vertrekpunt van UIT HET DONKER. Fietsers die vanuit Kasterlee komen, kunnen via Poort Oost naar WinterWarm.

WinterWarm is een organisatie van jeugdverblijfsdomein de Hoge Rielen, de gemeente Kasterlee, cc de Werft Geel, cc 't Schaliken Herentals en provinciaal cultuurhuis de Warande.

WinterWarm - foto Mich Segers

Deel dit artikel