U bent hier

Fietsatelier Heist-op-den-Berg produceert bijzondere 12.500ste rijklare fiets

Heist op den Berg
18.02.2020 - 10.51u
Door: Mark Jaspers

In 2004 werd in samenwerking met OCMW Heist-op-den-Berg succesvol van start gegaan met de uitbouw van een fietsatelier in De Kringwinkel Heist-op-den-Berg. Ondertussen staan er 12.500 rijklare fietsen op de teller.

Activeren van mensen via werk en opleiding in het fietsatelier

Jan Vanderwegen, werkbegeleider fietsatelier: 'We activeren mensen met een tijdelijk werkervaringscontract (tewerkstelling van mensen met een leefloon) via werk en opleiding. De eerste periode krijgen de deelnemers een gedegen opleiding op de werkvloer tot fietshersteller.

Nadien kunnen zij zelfstandig aan de slag om rijklare fietsen te maken. 6 tot 8 medewerkers worden tegelijkertijd begeleid, telkens in een verschillende fase van het traject. Beginnende en meer ervaren medewerkers werken dus samen met elkaar en kunnen dan ook van elkaars ervaring leren.'

'Deze opleiding en tewerkstelling bieden een opstap naar een verdere plaats op de arbeidsmarkt', voegt Jan er nog aan toe.

Fietsen van de afvalberg redden

'Hergebruik van duurzame gebruiksgoederen staat bovenaan de doelstellingen van De Kringwinkel. Wij redden afgedankte fietsen van de afvalberg en verwerken ze tot fietsen die veilig en wettelijk in orde zijn. De fietsen kunnen dan weer aan een voordelige prijs verkocht worden in De Kringwinkel.'

Elektrisch aangedreven fietsen, scootmobielen en steps vormen een apart verhaal zegt Jan: 'Het zwakke punt bij elektrische aangestuurde rijwielen is meestal de batterij. Die zijn vaak stuk en nieuwe zijn duur in de aankoop. Enkel voor een rijwiel dat nog in prima conditie verkeert, koop ik een nieuwe batterij.

Bovendien beschikken we over een toestel om batterijen te testen en kunnen we garantie geven op de batterij. Indien een rijwiel in te slechte staat verkeert, kan het eventueel nog gebruikt worden voor de onderdelen."

12.500e fiets: een vintage Eddy Merckx fiets met stalen kader, afgemonteerd met Dura Ace 8 Speed

'Het is met trots dat we als 12.500 ste fiets deze bijzondere fiets in orde hebben kunnen brengen.' verklaart Jan.

'We bieden deze fiets ditmaal niet onze fysieke De Kringwinkel aan, maar online in onze webwinkel www.uwkringding.be. De fiets kan tijdens de bieding bewonderd worden in de etalage van De Kringwinkel Laakdal (Oude Geelsebaan 96, Veerle – Laakdal).

Meer inlichtingen? Jan Vanderwegen, werkbegeleider fietsatelier: 015 23 73 93

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto