Stel je voor: een bibliotheek zonder boeken maar met fietsen? Het kan! De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om dagelijks gebruik te maken van kinderfietsen tegen een lage prijs.

Bij de Fietsbieb kunnen kinderfietsen tot 12 jaar geleend worden. Na de opening van een Fietsbieb te Mol, Retie, Turnhout en Ravels opent op woensdag 4 april een vijfde Fietsbieb van de Kempen officieel haar deuren.

Ouders weten het al langer. Een kind ontgroeit zijn fietsje niet alleen bijzonder snel, ook de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken neemt sneller toe dan de portemonnee kan volgen. En al vind je op een rommelmarkt vlot een leuk tweedehandsje, vaak komen er wat kosten aan te pas vooraleer zoon of dochter veilig de baan op kan.

Fietsbieb verzorgt je tiptop

Leden van de Fietsbieb hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij kunnen voor hun kind (tot 12 jaar) een jaar lang een fiets lenen. Tweedehands, maar tiptop in orde. Is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje?

Wel, dan mogen leden de geleende fiets gewoon inwisselen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Een heel jaar lang! Zelfs veel langer, als je ook de volgende jaren fietsbieber blijft.

Wie is fietsbieber

Fietsbieber ben je als je lid wordt. Lid worden kost je € 20 voor een jaar. Wie echter een kinderfiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis fietsbieber. Die fiets wordt volledig in orde gebracht en krijgt vlug een nieuw leven.
Opgelet! Bij het lenen van een fiets wordt € 20 waarborg gevraagd. Uiteraard krijg je die terug wanneer je de fiets weer inlevert.

Fietsbieb GEEL

Op woensdag 4 april 2018 om 14 uur opent Fietsbieb Geel met een uitleenpunt in 't Vooruitzicht (OPZ) aan de Stelenseweg (ingang tegenover Distelakker).

De Fietsbieb Geel koos niet zomaar voor 't Vooruitzicht. Samen met deze mooie locatie vormt de werking van 't Vooruitzicht een ideale combinatie met de doelstellingen van de Fietsbieb.

't Vooruitzicht is een ontmoetingscentrum binnen het OPZ waar de cliënt centraal staat. Iedereen kan er terecht voor een babbel en een drankje. Dit ontmoetingscentrum groeide vanuit een samenwerking tussen OPZ Geel (Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum) en vzw Pas-sage en wordt gedragen door en met mensen met een psychische kwetsbaarheid.

U kunt er vanaf 4 april terecht in de Fietsbieb tijdens de maandelijkse openingsmomenten op de eerste woensdag van de maand tussen 14 en 16 uur.

Bij de start van de Fietsbieb staan reeds meer dan 20 kinderfietsjes te blinken. Vooraleer ze uitgeleend worden zorgt de Fietsbieb dat de fietsjes op punt staan en zo nodig hersteld worden.

De Fietsbieb heeft de laatste 12 maanden op meerdere plaatsen in de regio een uitleenpunt geopend om mensen de kans te bieden goedkoop een degelijke kinderfiets te ontlenen. Zo is er reeds een Fietsbieb in Retie, Mol, Turnhout en Ravels.

Er is meer

De Fietsbieb speelt in op "het nieuwe delen" en wil het fietsen stimuleren; bij kinderen maar ook in gezinsverband. Fietsen is immers niet alleen gezond maar tevens goed voor het milieu. Om het extra aantrekkelijk te maken, informeert de Fietsbieb over leuke initiatieven in de buurt en regio: een gezinsfietstocht, een workshop 'leren fietsen', nieuwe ontwikkelingen in de fietswereld ... .

Vrijwilligers gezocht voor onze Fietsbieb!

Fietsbieb is op zoek naar gedreven vrijwilligers. Repareer je graag fietsen en wil je mee zorgen voor een ruim aanbod aan veilige kinderfietsen? Draai je je hand niet om voor een correcte administratie of zegt het je wel iets om de Fietsbieb in jouw gemeente enkele uren per maand open te houden?

Wil je de Fietsbieb mee promoten of heb je creatieve ideeën? Dan ben jij wellicht de geknipte vrijwilliger voor de Fietsbieb. De Fietsbieb is 2 uur per maand open, d.w.z. dat het een engagement is dat niet te veel van je tijd opslorpt. Het uitleenpunt van de Fietsbieb draait volledig op vrijwilligers.

De huidige vrijwilligers genieten van hun tijd. Eén zegt het zo: "Als je ziet hoe gelukkig kinderen met hun fietsje buiten stappen, daar geniet ik met volle teugen van".

Een unieke koppeling OPZ en Fietsbieb

Wat uniek is aan de Fietsbieb Geel is dat er ook deelnemers uit de Dienst Arbeidszorg van het OPZ komen, waar dagelijks mensen begeleid worden in het arbeidsatelier, en die zich als vrijwilliger engageren om een 2-tal uur per maand aan de Fietsbieb te besteden. De combinatie van deze twee vrijwilligersgroepen is andermaal iets dat naadloos past in de missie van het OPZ.

Tweedehands kinderfietsen: steeds welkom

De Fietsbieb leent tweedehands kinderfietsen uit. Deze worden aangekocht bij het Fietsenatelier van arbeidszorg OPZ en het Fietsenatelier van het maatwerkbedrijf De Sprong.

De vrijwilligers van de Fietsbieb zorgen ervoor dat de kinderfietsen permanent in goede staat verkeren.

Heb je thuis nog een degelijk kinderfietsje staan, dan kan je deze aan de Fietsbieb schenken in ruil voor een jaar gratis lidmaatschap. Je fiets krijgt zo een tweede leven bij een ander kind.

Een duw in de rug

De Fietsbieb mag rekenen op steun van LEADER en ontvangt daardoor een startbudget vanuit de Europese Unie, de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie Antwerpen. LEADER is een Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Via deze steun wil LEADER in de Kempen werk maken van plattelandsontwikkeling en de bestrijding van plattelandsarmoede.

Het OPZ Geel geeft ondersteuning door in 't Vooruitzicht ruimte ter beschikking te stellen waar de fietsjes kunnen gestald worden.

Tot slot. De Fietsbieb is een vrijwilligersinitiatief van Stroming vzw en Beweging.net i.s.m. het OPZ, en de lokale vrijwilligers van het Bewegingspunt Geel.