Wereldwijd vieren de norbertijnen in 2021 het 900-jarig bestaan van hun orde. Ook in landschapspark de Merode stichtten ze twee abdijen, in Tongerlo en Averbode.

De stempel die ze op het landschap drukten, is zo groot dat je tot op de dag van vandaag overal hun sporen ziet, in het landschap en in het cultureel erfgoed.

Om die aanwezigheid van de norbertijnen te ontdekken of beter te leren kennen, organiseert Toerisme Westerlo begeleide fietstochten.

Op 15 juni en 11 juli neemt een gids neemt fietsers mee voor een boeiende tocht tussen de twee norbertijnenabdijen van Tongerlo en Averbode. Start fietstocht om 13.30 uur bij Toerisme Westerlo.

Onderweg geeft de gids uitleg over het erfgoed van de norbertijnen en het Merodegebied.

De unieke fietstocht komt langs enkele pastorieën en hoeves van de norbertijnen. Fietsend door het groene en bosrijke landschap van het landschapspark de Merode maken de deelnemers op een aangename en recreatieve manier kennis met de betekenis en invloed van de norbertijnen bij de ontwikkeling van het Kempense landschap.

In de "lekdreef" in Averbode is er een pauze voor een ijsje. Na de rit genieten de deelnemers van een smakelijke uitgebreide picknick met streekproducten in de tuin van Toerisme Westerlo.

Deelname aan de fietstocht met gidsbegeleiding, ijsje en picknick kost slechts 10 euro per persoon.

Tickets te koop in de webshop op www.toerismewesterlo.be of bij Toerisme Westerlo, Sint-Lambertusstraat 4, Westerlo.

Er is de mogelijkheid om een stads- of elektrische fiets te huren. Vooraf reserveren is noodzakelijk op telnr 014 54 54 28. 12 euro per fiets.
Het welzijn van de deelnemers staat voorop.

De organisatie neemt alle maatregelen voor een veilig verloop van de fietstocht en picknick. Daarom is het aantal deelnemers beperkt. Koop dus snel je ticket.