Toerisme Provincie Antwerpen heeft een aantal cijfers verzameld over het fietstoerisme deze zomer in de Kempen. In juli en augustus telden ze 1,5 miljoen recreatieve tochten langs de fietsknooppunten in de streek. De fietsers spendeerden samen 14 miljoen euro.

TPA monitort het fietstoerisme aan de hand van 8 digitale tellers verspreid over het fietsknooppuntennetwerk in de Kempen. In juli noteerden die 749.000 recreatieve fietstochtjes langs het fietsnetwerk, in augustus 797.000.

Topper was zondag 27 augustus, met een combinatie van schitterend weer en de fietsklassieker De Schakel. Die dag registreerde de fietsteller in Retie tussen 14 en 15 uur 564 fietsers, de absolute uitschieter deze zomer. De top-3 van de fietstellers met de beste resultaten ziet er als volgt uit: Retie (Postelsebaan), Turnhout (jaagpad Bels Lijntje) en Lier (Netedijk bij PIME).

9 euro p.p.
Gedeputeerde van Toerisme Bruno Peeters: "Met een gemiddelde besteding van 9 euro per persoon per trip genereerde het Kempense fietstoerisme in de zomervakantie ruim 14 miljoen euro omzet. We hebben het voorbije jaar veel geïnvesteerd in de kwaliteitscontrole, de uitbreiding en de promotie van het fietsnetwerk Kempen. De economische return van al die inspanningen is onmiskenbaar."

De resultaten van logies, attracties en toeristische infokantoren ogen wisselend. De 34 Kempense attracties die hun cijfers voor juli doorspeelden, noteerden samen 297.000 bezoekers tegenover 358.000 in 2016.

De buitenattracties strandden op -20% maar de binnenattracties scoorden +21%. Rondvraag bij een tiental attracties leverde voor augustus een gelijkaardige conclusie op.

Na bemoedigende mei- en junimaanden – met betere resultaten dan de jaren voordien – varieerden de bezettingsgraden van de hotels tijdens de zomervakantie van status-quo tot licht positief. Bij de gastenkamers weerklinkt eenzelfde tendens. (pp)