Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fietsherstelzuilen in Kasterlee, Lichtaart en Tielen

Gemeente Kasterlee heeft in elke deelgemeente een fietsherstelzuil geplaatst. Deze zuilen geven fietsers zelf de mogelijkheid om kleine reparaties aan hun fiets snel en eenvoudig uit te voeren. Ze zijn geschikt voor vrijwel elk type fiets.

De fietsherstelzuilen zijn strategisch geplaatst op drie goed bereikbare locaties: in de overdekte fietsenstalling op de Markt (Geelsebaan) in Kasterlee centrum, aan de nieuwe fietsenstalling en -lockers in de Leistraat in Lichtaart en aan de bushalte Tielendorp voor de bibliotheek in Tielen.

Elke fietsherstelzuil is uitgerust met een basisset aan gereedschappen, met onder meer een fietspomp, pedaalsleutels, steeksleutels en een bandenlichter. Op die manier kan je zelf kleine herstellingen of bijsturingen uitvoeren, zoals het oppompen van banden of het afstellen van zadel en stuur. De zuilen bieden een laagdrempelige oplossing voor fietsers die onderweg een technisch probleem ervaren.

De vraag naar plaatsing van zulke herstelzuilen kwam vanuit de Jonge Wegweters waarmee de gemeente en een groep jongeren het verplaatsingsgedrag en de mobiliteitsbeleving van jonge inwoners in kaart hebben gebracht. Daaruit volgden concrete en gedragen aanbevelingen aan burgemeester en schepenen, waaronder de fietsherstelzuilen.

Aan de Jonge Wegweters namen verschillende jongeren vanuit meerdere sport- en jeugdverenigingen deel.

“De fietsherstelzuilen sluiten aan bij de inspanningen van Kasterlee om fietsen te stimuleren. Met een groeiend aantal fietsers, zowel recreatief als voor woon-werkverkeer, is de beschikbaarheid van dergelijke voorzieningen een bijkomende stap voor een fietsvriendelijke gemeente,” zegt burgemeester Ward Kennes.

 

Geelsebaan Markt, Kasterlee, België

Deel dit artikel