De eerste 3 kilometer van de 36 kilometer lange fietsostrade F105 Herentals-Balen is klaar.  Op grondgebied Geel fiets je voortaan over een verlichte fietsweg naast spoorlijn 15.

In mei vorig jaar startte de provincie Antwerpen met de aanleg van de fietsweg tussen de Langstraat en Rauwelkoven in Geel.  Vanmiddag reden de eerste fietsfanaten en officials de knappe route in.

De kostprijs van deze aanleg bedroeg 2 miljoen euro.

Vanaf nu kan je ook de fietstunnel, waar dit deel fietsweg op aansluit, gebruiken.

"Dit is het eerste deel van de realisatie van de 36 kilometer lange fietsostrade F105 Herentals-Balen dat we kunnen infietsen.

Momenteel zijn ook de werken aan de 5 kilometer lange fietsweg tussen Heistraat in Geel en de Merelstraat in Mol volop aan de gang.

En nog dit voorjaar start aannemer Colas met de aanleg van de fietsweg tussen het kanaal Bocholt-Herentals en Meirenstraat in Olen. Over een jaar is meer dan de helft van deze fietsostrade afgewerkt", klinkt het.

Fietsteller

Aan de fietstunnel staat een fietstelpaal te pronken. "De provincie Antwerpen telt op vaste locaties, waaronder voortaan ook aan de fietstunnel in Rauwelkoven. Zo weten we voor al deze tellers hoeveel fietsers er per rijrichting passeren per kwartier, uur, dag, op werkdagen of zondagen. Deze vaste tellers geven héél waardevolle informatie voor het bepalen van een evolutie of trend."

Fietsostrade F105 Herentals-Balen : €30 miljoen

De keuze voor de fietsostrade Herentals-Balen is weldoordacht. De fietsostrade F105 loopt door drie kleinere stedelijke gebieden met heel wat werk- en schoolbestemmingen.

Het totale kostenplaatje van de fietsostrade F105 Herentals-Balen bedraagt meer dan 30 miljoen euro. Waarvan 9 miljoen euro gereserveerd is voor 2 fietstunnels en 9 fietsbruggen.

De fietstunnel onder de R14, de ring rond Geel, kostte 1,4 miljoen euro. Voor de bouw van de fietstunnel kreeg de provincie Antwerpen 632 000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en 600 000 euro van de Vlaamse overheid.

Voor de aanleg van deze fietsweg betaalde de provincie Antwerpen 2 miljoen euro en kan zij via het Fietsfonds rekenen op 1 miljoen euro steun vanuit de Vlaamse overheid. (pp) Foto provincie Chris/ N.