In opdracht van Provincie Antwerpen bouwt Viabuild aan een veilige en groene fietsverbinding tussen Lier en Antwerpen, de fietsostrade F11.

Viabuild werkte al enkele bijzondere constructies uit, zoals een fietstunnel onder de ring van Lier en een fietsbrug over het treinspoor. Maar wat nóg meer in het oog springt, is de manier waarop Viabuild zich engageert voor duurzaamheid tijdens de werken zelf.

Viabuild verzet immers de bakens met een werfkeet die énkel zonlicht nodig heeft om te voorzien in elektriciteit voor de werken. Andere werfketen maken gebruik van een dieselgenerator bij gebrek aan netstroom.

Maar dergelijke stroomgroepen zijn erg inefficiënt, aangezien ze vaak langere periodes draaien voor slechts een fractie van hun vermogen. Zo stoten ze onnodig veel CO2 en roet uit. Bovendien zijn ze erg luidruchtig, wat storend is voor omwonenden.

De innovatieve werfkeet van Viabuild, die door Locquet Power & Light werd uitgerust met zonnepanelen en een battery pack, lost deze problemen in één keer op. 's Nacht komt de elektriciteit uit de stille batterijen, en overdag rechtstreeks van de zon. Deze werfkeet is dus volledig autonoom, 24 op 24, zónder de inzet van fossiele brandstoffen. En dat is een primeur voor Vlaanderen.

"De provincie Antwerpen investeert al enkele jaren fors in de aanleg van fietsostrades", vertelt gedeputeerde Luk Lemmens. "Het is o.a. dankzij die fietsostrades dat meer en meer mensen kiezen voor een duurzaam vervoermiddel zoals de fiets om naar het werk of de sportclub te gaan.

Uit studies blijkt dat fietsen tot een serieuze vermindering van CO2 kan leiden, zelfs al vervang je wekelijks de autorit maar één keer door een fietsrit.

Indien we als provincie Antwerpen hier mee ons steentje kunnen aan bijdragen dan investeren wij dit jaar met veel plezier 14 miljoen euro voor de aanleg van fietsostrades, zoals deze F11 Antwerpen-Lier, maar ook in de ondersteuning van gemeenten en steden die zelf hun infrastructuur aanleggen of verbeteren op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk"

Bottom-up aanpak

Tekenend voor de aanpak van Viabuild is dat het idee voor de groene werfkeet van de werknemers zélf is gekomen. Om de betrokkenheid van het personeel te vergroten organiseert Viabuild jaarlijks een wedstrijd om duurzaamheid in de kijker te zetten. En de werfkeet op zonne-energie was het winnende voorstel van 2020.

Duurzaamheidsplan 2025

"Dit is niet zomaar een éénmalige stunt," vertelt Steven Thijs, afdelingshoofd bij Viabuild.

"Met dit proefproject wil Viabuild, altijd met het oog op de toekomst, het potentieel van werfketen op zonne-energie in kaart brengen. De balans tot dusver is zeer positief: op weekbasis levert de werfkeet een besparing van 776 kg CO2 op, wat neerkomt op 18 ton CO2 voor de geschatte duur van dit project.

Dat is evenveel als de uitstoot van maar liefst 18 vliegreizen van Brussel naar New York. In het kader van zijn breed opgezette Duurzaamheidsplan 2025 mikt Viabuild op een jaarlijkse energiereductie van 3% . Groene werfketen worden ongetwijfeld een belangrijke schakel in dat plan.

Let's go green

Maar de belangrijkste groene schakel blijft, hoe dan ook, de gedragenheid van alle Viabuild-krachten, top to bottom, elke dag opnieuw. Onder het motto "Let's go green" is het aannemingsbedrijf in 2020 definitief de weg van duurzaam ondernemen ingeslagen. En met initiatieven als deze zorgt Viabuild ervoor dat iedereen mee is.

Over Viabuild

Viabuild verenigt sinds 2013 meerdere aannemingsbedrijven gespecialiseerd in wegeniswerken, afbraak- en grondwerken, asfaltwerken, asbestverwijdering, burgerlijke bouwkunde, rioolrenovatie en datacenters.

Het geïntegreerde aannemingsbedrijf met hoofdzetel in Puurs telt in België 720 werknemers. Viabuild is een toekomstgerichte firma die continu investeert in talent, technologie, veiligheid en duurzaamheid. Viabuild is actief in zowel de publieke als de private sector.