De fietsostrades in de provincie Antwerpen worden vooral gebruikt door mannen die ouder zijn dan 40 en bijna dagelijks naar het werk fietsen. Dat blijkt uit onderzoek van een laatstejaarsstudent Verkeerskunde in opdracht van het Steunpunt Fiets van de provincie.

De student, Yves Goossens, liet op 25 locaties langs de fietsostrades telslangen het gebruik ervan registreren. Op twee weken tijd werden op die manier een half miljoen fietsbewegingen geregistreerd. Het gebruik piekt duidelijk tijdens de spitsuren op weekdagen. "De conclusie is duidelijk: men gebruikt de fietsostrade om naar het werk of naar school te fietsen", zegt provinciaal gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA). "Dat is ook de reden waarom we ze aanleggen: om fietsers veilig én snel naar hun bestemming te brengen."

Het tweede luik van het onderzoek omvatte een enquête onder duizend fietsostradegebruikers, om hun profiel te kunnen schetsen. De gemiddelde gebruiker blijkt een man van middelbare leeftijd te zijn die met de fiets naar het werk pendelt. "Bovendien leggen de gebruikers relatief lange afstanden af: op de fietsostrade Antwerpen-Mechelen gemiddeld 14 kilometer en op de fietsostrade Antwerpen-Essen gemiddeld 16 kilometer per enkele rit", aldus Lemmens.

Hoewel de twee fietsostrades nog niet over hun volledige traject gerealiseerd zijn, scoren ze in de enquête nu al 8 op 10 inzake gebruikerstevredenheid. Gesuggereerde verbeterpunten zijn onder meer het verminderen en veiliger maken van kruispunten en het verhogen van het comfort van het wegdek. (prov.A)