Vanavond vond in de mooie omkadering van de Chapelle Imperiale het door de CD&V georganiseerde fietsparlement plaats. Onder redelijk wat belangstelling van inwoners en collegiale politieke partijen Groen en N-VA stelde Tom Reyniers in grote lijnen voor wat het fietsparlement inhoudt.

Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee (CD&V) gaf een bredere uitleg :

10 Fietsdeal principes :

'Fiets-dialoog, Fietsbril, Fiets-centen, Fietsverbinding, Fiets minder hinder, Fietsstalling, Fietspad, Fietsschool, Fiets actie en Fietsvoorbeeld werden toegelicht.'

Mobiliteit en fietser

'Enkele andere steden dienen als voorbeeld ter inspiratie. Zoals Brugge, stadspersoneel op de fiets krijgt fietsvergoeding, douches en lockers, fietsparkeerplaatsen en bakfietsen voor de groendienst. Dendermonde met het project Kids on Wheels, Deinze met zijn fietsstraten en fietsverbindingen van en naar alle openbare plaatsen.'

Mobiliteitsplan Herentals

'Stop het principe : eerst stappers, dan trappers, dan openbaar vervoer en tot slot privé vervoer', onderstreepte Jan Michielsen, schepen voor mobiliteit Herentals (CD&V).

'Speerpunten : comfortabele fietspaden, fietsparkeerbeleid, aanleg fietspaden zijn in uitvoering zoals de Geelseweg, Servaas Daemsstraat, Lierseweg, het Loopke en verlichting langs de fietsostrade Herentals-Aarschot. Na het bouwverlof werken aan Veldhoven en Herenthoutseweg en werken in voorbereiding aan de Voortkapelseweg, Wiekevortseweg, Poederleseweg, Olympiadelaan, Augustijnenlaan en St-Jobstraat.

Comfort en veiligheid

Veilige schoolroutes en omgeving, schoolstraten, fietscomfortstrook, tractorsluizen, fietsstallingen, deelfietsen Blue Bike en de samenwerking met Fietspunt.'

Provincie werkt mee aan Antwerpen fietsprovincie

'Fietsostrade-netwerk : Herentals-Balen, Herentals-Lier, Herentals-Turnhout,...

Subsidies en fietsfonds

Provinciale fietsbarometer door middel van een meetfiets om de staat van de fietspaden te controleren, de breedte en de veiligheid van fietspaden te bepalen om zo de prioriteiten te plaatsen. 

Uitvoering van fietstellingen aan de hand van tijdelijke meetpunten', besluit Jan Michielsen.

Panelgesprekken

Na deze uiteenzettingen was het aan alle deelnemers om in groepjes tesamen met een CD&V-lid de zaken te noteren die men belangrijk vindt in het fietsbeleid, waar de knelpunten liggen, welke oplossingen er eventueel zijn.

Enkele aandachtspunten : plaats maken voor de fiets langs proefprojecten, overleg met buurgemeenten, Herentals fietsstad, veilig naar school, verlichting, fietspadonderhoud met meldpunt, infrastructuurwerken bekijken door een fietsbril, de werkgevers inspireren.

Fietsbeleid partijoverschrijdend thema

Het fietsbeleid zal een partijoverschrijdend thema worden tijdens de komende verkiezingen. Alle partijen engageren zich om Herentals fietsvriendelijker te maken.

Tot slot tekenden de aanwezige CD&V-politici de fietsdeal en werd er nog een hele tijd nagepraat aan den toog van de Chapelle Imperial 'De Voorzienigheid'.