U bent hier

FietsTelweek, Lille telt mee

Lille
21.08.2015 - 10.19u
Door: Herman Gezelle

Van 16 tot 22 september vindt de allereerste FietsTelweek plaats. Een week lang telt elke fietser én fietskilometer in Vlaanderen. Lille telt mee en plaatst een fietstelpunt op de Herentalsesteenweg.

De FietsTelweek is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen, die hiervoor een brede groep partners mobiliseerde. Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en verschillende Vlaamse steden en gemeenten engageren zich om tijdens de FietsTelweek op grote schaal telpunten te plaatsen. Lille plaatst rubberen slangen op het fietspad op de Herentalsesteenweg om de fietsers te tellen.

"De bedoeling van de FietsTelweek is om meer te weten te komen over de Vlaamse fietsers. De gegevens die we zo verzamelen, kunnen we gebruiken voor ons fietsbeleid", verduidelijkt burgemeester Paul Diels (CD&V). "Onze inwoners kunnen ook helpen om gegevens te verzamelen door massaal de gratis app van de FietsTelweek te downloaden. Met die app kan je je eigen fietsgedrag registreren. Elke fietser kan zo meewerken aan een duurzame mobiliteit."

De gratis FietsTelApp is beschikbaar in de App Store en Google Play. Deze app brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie voor de fietser zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat.

Fietsers kunnen via de app ook deelnemen aan een grote fietswedstrijd waarin ze het, alleen of in groep, tegen mekaar opnemen om zoveel mogelijk fietskilometers te verzamelen. Elke dag vallen er prijzen te winnen en op het einde van de FietsTelweek wordt in elke provincie een groepswinnaar beloond. De Universiteit Gent zorgt voor de wetenschappelijke begeleiding van het project.

De gegevens die tijdens de FietsTelweek verzameld worden, komen in een open-dataplatform over fietsgebruik. Dat zal een schat aan informatie opleveren voor alle betrokkenen in het fietsbeleid.

De FietsTelweek is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen met de steun en medewerking van de vijf Vlaamse provincies en het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Ook deze partners verlenen hun medewerking aan de FietsTelweek: de Vlaamse overheid (het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en het Agentschap Wegen en Verkeer), de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de Fietsersbond, steden, gemeenten en politiezones in heel Vlaanderen, de Bond Beter Leefmilieu, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Universiteit Gent.

imageMeer nieuws

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen
Heist op den Berg | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 12.25u

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals
Herentals | Nationaal | Neteland 19.05.2022 - 08.44u

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode
Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 19.05.2022 - 08.21u

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag
Herentals | Kempen regio | Neteland 18.05.2022 - 18.09u

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes - Lier bijt de spits af

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes -  Lier bijt de spits af
Kempen regio | Lier regio | Nationaal 18.05.2022 - 17.57u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto