Het was in de tropische julimaand niet alleen gezellig druk op de terrasjes.  Ook het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen bleek bijzonder populair.   Het fraaie weer zorgde voor 34% meer fietsers langs het netwerk dan in juli 2012.  Met bijna 1.200.000 recreatieve fietstochtjes was juli 2013 de drukste fietsmaand in drie jaar.

Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) meet het aantal fietstochtjes langs het knooppuntennetwerk op basis van tien digitale tellers, verspreid over de provincie.  De fietscijfers in het voorjaar van 2013 vormden een perfecte afspiegeling van het weer: wisselvallig.  In juni kwam de kentering met 25% meer fietsers dan in dezelfde maand van 2012.

De zonovergoten julimaand deed nog beter met een stijging van 34% t.o.v. juli vorig jaar, met de week van 15 tot en met 21 juli als uitschieter.  Bruno Peeters, gedeputeerde voor toerisme: “We klokken af op 1.180.000 recreatieve tochtjes langs het fietsknooppuntennetwerk in onze provincie. Het beste resultaat in drie jaar. Ons netwerk charmeert duidelijk een heel breed publiek: de recreatieve fietser die dicht bij huis een trip maakt, de toeristische fietser die een daguitstap maakt of een fietsvakantie onderneemt en - steeds vaker - ook de sportieve fietser.”

Fietsplezier bij 30°C

De teller aan het Drie Rivierenpunt in Rumst - een razend populaire plek in Scheldeland - registreerde de meeste fietsers. In de Antwerpse Kempen scoorden de tellers in Lier en Retie het best.

Ook de cijfers van de TPA-Routedokter vormen een prima graadmeter voor de drukte op de fietspaden. De voorbije maand liepen dubbel zoveel meldingen i.v.m. het fietsroutenetwerk binnen als in juli 2012.

Tropische temperaturen schrikken fietsers niet af. Bert Geboers, directeur Toerisme Provincie Antwerpen: “Na een sombere en kille lente popelden vele fietsers om er op uit te trekken. Ook als de thermometer 30°C aanwijst. We merken wel dat de timing verandert. Normaal ligt het zwaartepunt van de fietstochtjes tussen 13 en 15 uur. Als het echt heet wordt, noteren we vaak zelfs piekmomenten tijdens de voormiddag.”

Top vijf fietstellers in juli 2013

1. Drie Rivierenpunt in Rumst

2. Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie (PIME) in Lier

3. Postel ter Heyde in Retie

4. Abdij Tongerlo in Westerlo

5. Kleine Nete in Grobbendonk.