Op 22 maart start Heist met de grote fietsveiligheidscampagne, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). In Heist-op-den-Berg wordt er heel wat afgefietst. Zeker het voorbije jaar.

'Dat willen we warm blijven aanmoedigen, want fietsen heeft alleen maar voordelen', klinkt het.

'Daarom doen we er vanuit Heist-op-den-Berg alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. Met veilige infrastructuur en nu dus ook met een campagne waarbij we jouw hulp nodig hebben.'

Hoe?

Je zal binnenkort borden met positieve boodschappen opmerken op verschillende plaatsen en kruispunten, bv. Dorpsstraat (Booischot), Nieuwendijk (Itegem) en Kruisstraat (Wiekevorst).

Fietsers en automobilisten bedanken elkaar en moedigen aan om rekening te houden met elkaar. Zo geven we een geheugensteuntje en vragen we kleine inspanningen om het veilig te houden voor elkaar. Samen maken we het verschil!

In totaal worden er een 30-tal borden opgehangen in onze gemeente. Die borden worden na enkele maanden verplaatst. Door de borden af en toe van locatie te verhuizen, willen we de aandacht blijven trekken van zowel fietsers als automobilisten.

Wat kan je nog doen?

Als fietser kan je je eigen veiligheid een pak verhogen:
• Wees zichtbaar door verlichting en fluorescerende kledij.
• Wees voorspelbaar voor andere bestuurders door duidelijk op voorhand aan te geven wat je van plan bent.

Uit ongevallencijfers blijkt dat autobestuurders vaak onvoorzichtig zijn en zo fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever een kleine inspanning voor elkaar en voor jezelf.

Binnenkort zie je blauwe borden met deze boodschappen op verschillende plaatsen in onze gemeente, naargelang de verkeerssituatie ter plekke:
Autobestuurders
• Kijk uit voor fietsers als je afslaat.
• Hou een veilige afstand als je fietsers inhaalt of kruist.
• Hou het fietspad vrij.

Fietser
• Zet je fietslicht aan.
• Verleen (hier) voorrang aan autobestuurders.
• Rij trager in de buurt van andere fietsers.