U bent hier

FIFA schorst Blatter en Platini 90 dagen

Internationaal
08.10.2015 - 12.35u
Door: Herman Gezelle

De Ethische Commissie van de FIFA heeft FIFA-voorzitter Joseph Blatter en UEFA-preses Michel Platini voorlopig geschorst voor een periode van 90 dagen. Ook FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke, al eerder opzijgezet, kreeg dezelfde sanctie. De Zuid-Koreaan Chung Mong-joon, begin 2016 kandidaat-opvolger van Blatter, kreeg 6 jaar schorsing.

De top van het wereldvoetbal is helemaal onthoofd. Met Blatter en Platini zijn de twee machtigste voetbalbobo's op de planeet naar de strafbank verwezen.

"De Ethische Commissie heeft deze beslissingen genomen op grond van de onderzoeken die de onderzoekskamer van de Ethische Commissie momenteel uitvoert", luidt het in een persbericht.

Rond Blatter hangt al jaren een zweem van corruptie. De Zwitser maakte enkele dagen na zijn vierde herverkiezing in de lente al bekend dat hij een stap opzij zet en schreef voorzittersverkiezingen uit voor 26 februari.

Eind september raakte bekend dat het Zwitserse gerecht een strafrechtelijke procedure opstartte tegen Blatter, onder andere over een betaling aan Platini. Sindsdien gaat het snel. Platini werd in die zaak ook gehoord, zijn rol ging tussen die van een getuige en beschuldigde.

Platini gold als belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Blatter, maar het is nu onzeker of hij zich nog kandidaat kan stellen.

De twee staan nu 90 dagen aan de kant, een periode die maximaal kan verlengd worden met 45 dagen. (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto